Beschrijving

Vertaald door

Bergman, Hjalmar (1883-1931), författare. Scen ur Markurells i Wadköping.

Medalj av medaljkonstnär och skulptör Berndt Helleberg (1920-2008), porträtterande författaren Hjalmar Bergman (1883-1931) med en symbolisk scen ur hans genombrottsroman Markurells i Wadköping (1919).

Modellerad av Berndt Helleberg 1978, signerad "BH-78" på frånsidan. Brons 40 mm. Vikt 46,8 gram. Mycket bra skick!

HJALMAR BERGMAN ((1883-1931)
Hjalmar Fredrik Elgérus Bergman, född 19 sept 1883 i Örebro, död 1 jan 1931 i Berlin i Tyskland, var en svensk författare. Han är främst ihågkommen för genombrottsverket Markurells i Wadköping.

Hjalmar Bergman växte upp med två systrar i Örebro och i ett borgerligt hem, som barn till bankkamrer Claes Bergman och Fredrique Bergman, född Elgérus. I skolan var han mycket ensam och överviktig, och mobbades av sina klasskamrater för detta, vilket satte djupa spår i honom genom hela hans liv. Hans mentala hälsa skulle aldrig komma att vara den allra bästa. Bergman ifrågasatte hela livet sin sexualitet och hade vid sidan av sin fru flera homosexuella relationer, främst med yngre män.

Många av Bergmans texter skildraer hemtrakten i Bergslagen där handlingen ofta är förlagd till den fiktiva staden Wadköping. Det stora genombrottsverket Markurells i Wadköping från 1919 räknas till denna grupp romaner. Verket blev genast mycket populärt och dramatiserades snart (1931 kom en film av Victor Sjöström).

Privat var Bergman mycket instabil. Han hade under större delen av sitt vuxna liv stora missbruksproblem och drabbades återkommande perioder av depression. Under 1920-talet gick han ner sig allt mer i sitt drogmissbruk och sin alkoholism, men trots detta fortsatte emellertid den litterära produktionen mycket punktligt.

Hjalmar Bergman var även mycket intresserad av en av sin samtids nya innovationer, filmmediet, och det var genom filmen Bergman lärde känna skådespelaren Gösta Ekman d.ä. som han umgicks mycket med under sina dekadenta sista år och som skulle komma att bli en av de personer som kom Bergman allra närmst. Det var också till Ekman han dedicerade sin sista roman Clownen Jac (1930), till vilken skådespelaren delvis varit en förebild samtidigt som verket bär starka självbiografiska drag.

Hjalmar Bergman avled på nyåret 1931 i Berlin, förmodligen i en kombinerad överdos av morfin och alkohol; det förekommer än i dag spekulationer om huruvida det var ett självmord eller en olyckshändelse.

MARKURELLS I WADKÖPING (1919)
Markurells i Wadköping är en roman av den svenske författaren Hjalmar Bergman från 1919. Markurells i Wadköping betraktas ofta som en komedi men har, i likhet med det mesta Bergman skrev, djupt tragiska undertoner.

Markurells i Wadköping utspelar sig under loppet av en enda dag, den 6 juni 1913, den dag då studentexamen går av stapeln i Wadköping. Trots att handlingen alltså utspelas under en enda dag förekommer rikligt med återblickar och förklaringar kring de inblandade.

I centrum för handlingen står den driftige men något grovhuggne värdshusvärden Markurell och dennes oro över att sonen Johan inte ska bli godkänd i sin examen. Den evigt påhittige Markurell planerar därför att helt fräckt muta skolans ledning med en middag och ett generöst stipendium till minne av sonens examen.

Parallellt med detta skildras även Markurells affärsmässiga och privata relationer till den konkursmässige häradshövdingen Carl-Magnus de Lorche och dennes vackra hustru Elsa. Under dagen får Markurell reda på en hemlighet som skakar om honom rejält; Carl-Magnus de Lorche är Johans biologiske far.

BERNDT HELLEBERG (1920-2008)
Berndt Sigurd Helleberg, född 17 december 1920 i Härnösand, död 10 juni 2008 i Åkersberga, var en svensk skulptör, tecknare och medaljkonstnär. Berndt Helleberg tog studentexamen i Härnösand 1940 och flyttade därefter till Stockholm för att utbilda sig i skulptur på Konstfackskolan för Robert Nilsson och Nils Sjögren.

Berndt Helleberg har skulpterat ett flertal medaljer, bland annat "Havet ger - havet tar" för vilken han vann första pris i den internationella medaljfederationens (Fédération Internationale de la Médaille, FIDEM:s) tävling i medaljkonst 1955.

Item nr. 647 753 288

Aantal keer bekeken 20

gepubliceerd op

RapporteerVerkoop soortgelijk product

Koop meer en bespaar op verzendkosten

 

Gecomb. verzending

3 dagen

Meer van dezelfde winkel

Anderen vonden het ook leuk

Vergelijk definitieve prijzen

Hoeveel is het waard?

Anderen vinden het ook leuk

Bergman, Hjalmar (1883-1931), författare. Scen ur Markurells i Wadköping

Stopt 26 okt 20:16

Start prijs:

0 Biedingen

SEK 235

numix

Kalmar, Zweden

5.0

Geverifieerd

Top verkoper

6 215 beoordelingen

Lees recensies