Beskrivning

Svinaktigt gott - Grisen i mat, kult och kultur, av Ingmarie Froman och Svenska kocklandslaget

Om det finns ett svenskt kulturdjur, så är det gris. Här berättas om grisen på ett helt nytt sätt - ett djur som har huvudrollen inte bara i vår matkultur, utan i vår kultur över huvud taget. Och här presenteras ett 80-tal av Svenska Kocklandslagets recept på nya rätter av gris. Förrätter, huvudrätter, efterrätter - marsipangrisar och polkagrisar inte att förglömma!

De flesta av oss äter griskött nästan varje dag. På julen är det skinka, på sommaren en karrébit på grillen. På fredagkvällen wokad fläskfilé. Men med vilken slentrian svänger vi inte ihop en middag på griskött! Det finns oändligt många sätt att tillaga gris på. Byt ut falukorven mot en spännande egentillverkad korv på vitlöksmarinerad fläskfilé med kryddstark citrushabanero gjord på gris!

Vi äter grisen, men vi tycker också rätt illa om den, den gamla svinpälsen och lortgrisen. Grisen skrämmer oss lite, eftersom den är lik människan. Den är pigg och nyfiken, ett flockdjur som gärna vill ha vänner omkring sig, som kan bli deprimerad, stressad och dö av hjärtinfarkt. Precis som vi.

Varvat med recepten berättar Ingmarie Froman om grissamlarnas rara grisar och den fruktansvärda grisen som utnyttjats i förföljelsen av judar, om folkilskna skogssvin i 1800-talets Norrland och välmående grisar i Skåne idag, om grisslaktens supritual från stickesupen till sängfösaren och den moderna jakten på en fulländad Pork Martini. Här skildras utvecklingen från den tid när Lök-Andersson sålde kultingar som kom i kartonger med Uppsalatåget till dagens EU-reglerade djurhållning. Och om all världens skinkor, från Tvärnöskinka till kinesisk Jinhua över italiensk Parmaskinka och amerikansk Virginia Ham.

Den inbundna boken (klotband) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i nyskick. Det finns en dedikation på försättsbladet. Boken är mycket rikligt illustrerad med fotografier i färg.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 280/237 mm
Ryggbredd ca 21 mm
Vikt ca 1055 gram
Sidantal 192
Författare Ingmarie Froman och Svenska kocklandslaget
Förlag Natur & Kultur/LTs förlag
Språk svenska
Utgivningsår 2003
ISBN 91-27-35458-X

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 73 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 645 010 343

Visningar 20

Publicerad

AnmälSälj liknande

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också

Tis 24 sep 18:24

Svinaktigt gott - Grisen i mat, kult och kultur

Utropspris

|0 Bud

80 kr

Slutar om

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 057 omdömen

Läs omdömen