Beskrivning

Maria Langs fjärde bok, "En skugga blott", originalupplagan med mjuka pärmar, utgiven på Norstedts bokförlag 1952, och personligt dedicerad och signerad av vår egen Agatha Christie. Vem Bertil Norbelie (?) är eller var har jag ingen aning om. Jag var inte ens född när den här boken gavs ut. Men med drygt 60 års samlarerfarenhet och högst personlig kännedom av och om Dagmar Lange/Maria Lang törs jag ändå ta gift på att det är den excentriska författaren som har hållit i pennan här. Och det personliga går - som synes - att dölja med ett bifogat fotografi av författaren. OBS vilken bok hon har framför sig på bilden som du får på köpet. ;0)

Maria Lang hette egentligen Dagmar Lange. Hon levde 1914-1991. Under sitt yrkesverksamma liv var hon huvudsakligen lärare och studierektor i Stockholm, men somrarna tillbringade hon i sitt barndoms Nora. Dit flyttade hon också som nybliven pensionär. Det är Nora som hon oftast skildrar i sina böcker (då omdöpt till Skoga).

1949 kom debutromanen "Mördaren ljuger inte ensam". 42 kriminalromaner för vuxna, en novellsamling och fyra ungdomsdeckare hann hon skriva. Med romanen "Se Skoga och sedan..." (utgiven 1990) satte hon punkt. Många av böckerna har filmatiserats och den sista filmatiseringen har säkert ännu inte gjorts.

Jag hoppas och tror att dokumentären "Maria Lang: Sveriges första deckardrottning", från 2023, fortfarande finns att se på svtplay.

Jodå, jag kunde min Maria Lang redan innan jag såg dokumentären. Faktum är att hon gjorde ett tappert försök att supa mig under bordet, först på gästis, sedan i sin skrivarlya och slutligen i sin privata tvårummare i Nora. Och hon hade ett övertag: Hon hade vid det laget konsekvent vänt på dygnet. Mitt i natten var hon i sitt esse. Det fanns inte på kartan att hon skulle låta mig gå före fem på morgonen! ;O)

Titta gärna på mina övriga nu pågående Tradera-auktioner och sortera dem efter kortast tid kvar så att du inte missar något annat av intresse.

Objektnr 646 992 318

Visningar 68

Publicerad

AnmälSälj liknande

Köp mer och spara på frakten

 

Samfrakt

3 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också

SVERIGES FÖRSTA DECKARDROTTNING! MARIA LANGS AUTOGRAF I ORGINALUTGÅVA FRÅN 1952!

Slutar 20 okt 09:13

Utropspris

0 Bud

399 kr

MÅMJ

Göteborg, Sverige

5.0

MÅMJ

Verifierad

Toppsäljare

347 omdömen

Läs omdömen