Beskrivning

Seriealbum. "Stig Höök: 1942-44" Årg 4 (sista numret) i seriesviten, om 4 album, som pågick mellan 1937-1944. Av den världskände tecknaren Ragnvald Blix (1882-1958), som gav ut flera av albumen under pseudonymen Stig Höök. Blix var en av de mest kända och betydelsefulla opinionsbildarna och motståndsmännen under 2:a Världskriget i Sverige (och även särskilt i Skandinavien). Han tecknade i Sverige bl.a. för GHT (Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och blev därmed även god vän med Torgny Segerstedt (som även han var krigsmotståndare och antinazist). Detta är ett av Blix tidigare verk. Utgivet 1944, trådbundet. Otroligt snyggt tecknat, tankesvindlande och fint seriealbum. 1-5 kända ex.

Detta är hans främsta och mest uppmärksammade verk. Där den mest kända karikatyren (se bild 4) föreställer Quisling påväg till audiens hos Hitler, varpå han höjer armen i en hälsning och säger: "Jag är Quisling" och får i svar: "Och namnet?". Vilket fick opinionen att svänga i Norge och i världen, gentemot Vidkun Quisling och gjorde termen "Quisling" synonym med ordet förrädare för evig tid. Otroligt snyggt tecknat, precis som "Blix 1938" är detta ett album som väcker mycket eftertanke och på många sätt är aktuellt än idag.

Skick: plant album, omslag i mycket gott antikvariskt skick (lätt ytlig brunton i kanterna), stark och fin rygg, inlaga i mycket gott skick med ljusa fina planscher.
Dessvärre är den samtida kunskapen i Sverige, kring Blix och hans seriealbum (samt deras korrekta värdering) låg. Vilket tydligt återspeglas i Seriesams guide; där "Anno 1941" (årg 3), felaktigt återges som årg 1. Varför jag hänvisar till dessa länkar (KB:s hemsida, Wikipedia samt Satirarkivet) för korrekt, samt mer matnyttig info om dessa album och dess skapare:

http://libris.kb.se/hitlist?q=ragnvald+blix&r=;pers:(Blix%20Ragnvald);spr:swe&f=simp&g=&m=10&p=1&d=libris&s=r&t=

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ragnvald_Blix

https://www.satirarkivet.se/ragnvald-blix/

7 dagars betaltid efter vunnet bud. Vi samfraktar alltid för bästa fraktpris! Postens brevporto. I fraktpriset ingår kartongpapper + vadderat kuvert för att skydda din vara på bästa möjliga sätt. Tar du hem flera auktioner så erbjuder vi rek med Schenker om varorna överstiger 1 kg. Betalalternativ: Tradera-betalning, Swish, Paypal, Payex, Klarna, Payex m.fl.

International buyers are accepted, additional shipping fee. Wait for mail from me before paying.

Vi har över 30-års erfarenhet som bok- och seriesamlare och är särskilt specialiserad på titlar utkomna mellan 1840-1960. Hör gärna av Dig om det är någon särskild serie, bok/sagobok, tidskrift eller film som Du söker.

Objektnr 642 912 270

Visningar 73

Publicerad

AnmälSälj liknande

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

7 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också

Lör 28 sep 21:39

STIG HÖÖK 1942-44 (ÅRG 4) SATIR POLITIK KRIG WW2 OERHÖRT SÄLLSYNT RAGNVALD BLIX

Pris

399 kr

Slutar om

Svea-Serier-och-Antik

Stockholm, Sverige

5.0

Svea-Serier-och-Antik

Verifierad

Toppsäljare

856 omdömen

Läs omdömen