Beskrivning

Fantomen 2000 - Ondskans Nemesis.
En spännande serietidning med spännande äventyr.
ISBN: 91-552-3087-3.
Vikt ca 230 gram.
Storlek ca 210x275x5 mm.
Häftad i fint skick.

Fantomen är en tecknad serie skapad 1936 av Lee Falk. Titelfiguren är en maskerad brottsbekämpare som bor i det fiktiva afrikanska landet Bengali, där benämnd som "Den vandrande vålnaden" och sedd som odödlig – vilket dock har sin förklaring i att fantomenrollen gått i arv från far till son ända sedan 1500-talet.
Då Falk skapade Fantomen inspirerades han av olika myter och legender som exempelvis Kung Artur och El Cid men också av fiktiva personer som Tarzan, Mowgli och Zorro. Då det redan fanns andra fiktiva personer med liknande namn (till exempel Fantomen på Operan) funderade Falk på att döpa karaktären till Gray Ghost ("Gråa Spöket" eller "Gråa Vålnaden") men han föredrog till sist ändå det enkla "Fantomen".
Fantomen gjorde premiär på de amerikanska dagstidningarnas seriesidor den 17 februari 1936; detta som en av de första superhjältarna som skapades då serien hade premiär före såväl Stålmannen som Spider-Man och Batman. Fantomen var inte den första seriehjälten som bar trikåer, men han var den första som bar den åtsittande dräkt (enligt Falk inspirerad av de tighta kläder Robin Hood ofta bar på film) som blev ett kännetecken för serietidningssuperhjältar. Han var också den första som bar en mask utan synbara pupiller, något som också blev vanligt för andra tecknade hjältar.
Sedan 1960-talet har det funnits en livaktig licensproduktion av serien på svenska som även gått på export till bland annat övriga Norden, Australien, Brasilien, Spanien och Indien. Sedan Lee Falks frånfälle har även den amerikanska dagspresserien styrts från Skandinavien. Serien Fantomen publiceras dels i längre avsnitt i tidningar, på svenska i tidningen Fantomen samt i strippformat.
I svensk dagspress har serien även gått under namnet Dragos. Enligt en förklaring berodde detta på förväxling med Mandrakes danska namn. Enligt en annan förklaring var det istället ett sätt att lura censuren i det vid tiden tyskockuperade Norge.

Lee Falk, född Leon Harrison Gross den 28 april 1911 i Saint Louis i Missouri, död 13 mars 1999 i New York i New York, var en amerikansk serieskapare. Lee Falk skapade seriefigurerna Fantomen och Mandrake.
Som 19-åring skapade Falk serien Mandrake, som han lyckades sälja till King Features Syndicate. Falk tecknade de ursprungliga stripparna själv, men anlitade tecknaren Phil Davis när serien skulle publiceras i dagstidningar. Den blev en stor framgång direkt, och fick mängder av efterföljare. 1935 utökades serien med en söndagssida. KFS gav Falk ett erbjudande att skapa ännu en serie, vilket så småningom kom att bli Fantomen. Den debuterade i amerikanska dagstidningar 1936 tecknad av Ray Moore. Med tiden kom Fantomen att bli den mer populära serien av de två och en söndagsversion infördes 1939.
Enligt en känd anekdot ville den unge Falk verka världsvan när hans officiella biografi skulle förberedas hos KFS, och överdrev sina reseerfarenheter å det grövsta, när han i själva verket aldrig rest längre än till New York för att sälja sina serier. När han sedan mötte personer som ville veta mer om hans resor och jämföra erfarenheter blev det svårt att undvika att lögnen skulle upptäckas. Så fort han tjänade tillräckligt mycket pengar började han därför resa världen runt, åtminstone delvis för att komma ikapp sin egen biografi. När han så småningom blev en så världsvan resenär som han utgett sig för att vara, gav KFS ut en ny biografi som berättade om den ursprungliga lögnen och hur han löste problemet.
Trots arbetet med att skriva Mandrake och Fantomen var det teatern som var hans stora passion i livet. "I give 100% of my time to theatre, and what's left goes to comics..." som han själv uttryckte saken. Under årens lopp drev han fem teatrar (däribland en teater på Bahamas under 16 år), producerade 300 pjäser och regisserade själv 100 av dem. Han skrev tolv pjäser varav två var musikaler, och den ena handlade om hans skapelse Mandrake.
När Falk dog 1999 var Fantomen och Mandrake de två dagspresserier som producerats längst av sin upphovsman.

Objektnr 646 453 256

Visningar 17

Publicerad

AnmälSälj liknande

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också

Tor 31 okt 12:52

Fantomen 2000 - Ondskans Nemesis

Pris

20 kr

Nordanvik6

Uppsala, Sverige

5.0

Nordanvik6

Verifierad

Toppsäljare

975 omdömen

Läs omdömen