Beskrivning

Tennsoldat Infanterist Upplands regemente år 1807

  • Höjd: 11 cm hög
  • Vikt: 250 gram
  • Handmålad
  • Tillverkning Pennan & Svärdet
Om tennsoldaten:
Utrustningen

Soldatens huvudbeväpning är ett gevär m/1805 med bajonett. Sidobeväpning som värja eller huggare ansågs nu vara överflödig.
Uniformen är av den år 1792 fastställda modellen som syddes om. Det gamla tyget vändes ut och in samt kompletterades med ett skärp i gult och blått. Soldaten bär en svart väska för ammunition och en ränsel i kalv- eller koskinn för ombytespersedlar, personliga tillhörigheter samt bröd för tre eller fyra dagar. Han har också ett kombineterat vatten- och kokkärl i koppar.
Soldatens polisonger och mustach var inte ett utslag av personlig smak, de var reglementerade.
Åren kring 1807 präglades av snabba förändringar på uniformsområdet. Det råder en påtaglig osäkerhet kring ett antal detaljer i tidens uniformer. Osäkerheten gäller till exempel hattens dekorationer.

Soldaten
Denne uppländske soldat levde i farliga tider. Den franska revolutionen år 1789 och Napoleons följande maktövertagande kastade in Europa i en tid av krig och omvälvningar. Sverige anslöt sig snabbt till Frankrikes motståndare. Svenska och franska styrkor drabbade år 1807 samman i det svenska Pommern. Upplands regemente var där. De svenska trupperna tvingades samma år att lämna Pommern.
År 1808 anöll ryssarna Finland i februari och danskarna förklarade krig i mars. Upplänningarna sändes först till norska gränsen för att möta det danska hotet. De kom sedan att ingå i den svenska styrka som sändes till Finland.
Upplänningarna kämpade i det blodiga slaget vid Oravais i september 1808. De deltog sedan i den svenska arméns reträtt ut ur Finland.

Objektnr 645 408 504

Visningar 10

Publicerad

AnmälSälj liknande

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också

Tis 22 okt 09:25

Tennsoldat Infanterist Upplands regemente år 1807

Pris

390 kr

Milnost

Fjälkinge, Sverige

5.0

Företag

56 omdömen

Läs omdömen