Beskrivning

Namn: Metacarpus från Uroxe

Art: Bos primigenius

Storlek: ~27x8x5cm

Ursprung: Provinsen Pest, norra Ungern

Beskrivning:

Uroxe (Bos primigenius) var ett stort oxdjur, numera utdött, som levde i Europa, Asien och Nordafrika. Tamboskap (Bos taurus) härstammar från uroxen.

Den sista kända levande uroxen, en ko, dog år 1627 i Jaktorówskogen i Polen.[1][2] Enligt uppgift skall ett dryckeshorn i Livrustkammaren[3] i Stockholm vara tillverkat av hornet från den sista uroxen. Detta är ej helt korrekt, ty hornet är från uroxe blandat med tamboskap. [4]

Uroxen var betydligt större än de flesta varianter av nu existerande tamboskap. Mankhöjden var hos exemplar av hankön cirka 1,8 meter och vikten cirka 700-900 kg.[5] De största individerna hade en mankhöjd på cirka 2 meter och vägde över 1 000 kg. För ungefär 8 000 år sedan domesticerades uroxen på flera platser. Uroxen ansågs som ett utmanande bytesdjur, vilket bidrog till utrotningen.

Uroxen utmärktes av en lång, smal skalle med raka konturer och föga framträdande ögonhålor.

Av bilder och beskrivningar som finns dokumenterade framgår, att uroxen saknade man och att hårets färg var svartbrun hos tjuren. Honor hade däremot en rödbrun päls.[5]
(taget från Wikipedia)

Om fler bilder eller andra frågor finns, skicka ett meddelande. Svarar gärna!

Betalning sker inom 3 dagar efter vunnen auktion. Om annat önskas kontakta mig innan du lägger budet. Är det inget vi kommit överens om innan budet lagts är det 3 dagar som gäller.

Samfrakt erbjuds!
Innan betalning kontakta mig för ett korrekt fraktpris. Om budgivningarna avslutas med mer än 3dagar mellan kontakta mig och meddela att du tänker buda på annan annons. Så avvaktar jag och skickar totala frakten.

Ansvarar inte för postens slarv, skickar ordentligt för att skydda varorna.

Lycka till!

Objektnr 645 655 185

Visningar 26

Publicerad

AnmälSälj liknande

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också

Mån 30 sep 23:57

Metacarpus från Uroxe

Utropspris

|0 Bud

359 kr

Slutar om

Embl05

Jönköping, Sverige

5.0

Embl05

Verifierad

59 omdömen

Läs omdömen