Beskrivning

Pelargon med vita blommor.

KARNA' - DEN VITA TÖSEN

’Karna’ är en Zonalpelargon med mörkt gröna blad med en tydlig, mörkare ring, en zonmarkering. Blommorna är halvfyllda, vita och skiftar i grönt. De har endast några få ståndare och saknar pollen. Blommorna sitter avblommade, dekorativt kvar på stjälken.

’Karna’ trivs bra både inne och ute.
HEM
SÄSONGENS VÄXTER
PELARGONER
HISTORISKA PELARGONER
PELARGONER ETT GRÖNT KULTURARV
- Samlade i den Nationella Genbanken och tillgängliga för dig

?
SVENSKA PELARGONER MED EN DOKUMENTERAD HISTORIA
Av Sveriges Riksdag instiftade Nationella Genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter har i uppdrag att bevara äldre sorter av frukter, bär, köks- och prydnadsväxter. Sortsamlingarna omfattar svenska lokalsorter, sorter framtagna av svenska växtförädlare samt utländska sorter med lång odlingstradition i Sverige. Bland de bevarade växtslagen märks bl.a. Äpple, Päron, Jordgubbar, Krusbär, Sparris, Rabarber, Pioner, Dagliljor, Tulpaner, Narcisser, Syrener, Schersminer, Pelargoner och Rosor.

PELARGONER I FOKUS
Vår relation till Pelargon är hjärtlig och trofast. Forskningen har tagit oss långt tillbaka i tiden. Trådar har följts från dem, som sänt in sina Pelargoner till uppropet. Har du någon gång besökt Selma Lagerlöfs Mårbacka, Karin och Carl Larssons Lilla Hyttnäs eller andra historiska gårdar, så minns du säkert deras samlingar av Pelargoner, som man med vördnad pryder fönsterbrädorna med.

VILKA ÄR DE UTVALDA?
I samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och Programmet för Odlad Mångfald (POM) lyfter vi varje år fram någon av de insamlade Pelargonerna. Historien om växten behöver berättas och sorten i sig måste kännas intressant för oss att bevara.

FRISKT UTGÅNGSMATERIAL GER FRISKARE BEVARANDE
Inför en produktion av historiska Pelargoner måste odlaren få ett garanterat friskt moderplantmaterial. De plantor, som samlats in, måste testodlas och genomgå en "tvätt". På basis av kliniska studier och föryngring av utgångsmaterialet kan vi få fram friskt material. Detta är synnerligen kostsamt och vi får stor hjälp av Elitplantstationen i Balsgård och SLU i Alnarp.

KRUKVÄXTUPPROPET VÄGLEDDE
De krukväxter, som förvaltas, odlas och lanseras under varumärket Grönt Kulturarv® har inkommit genom Krukväxtuppropet. Dessa växter har dokumenterats, jämförts och utvärderats med andra liknande växter. Slutligen har de av Sveriges främsta forskare inom SLU valts ut till den Nationella Genbanken. Gemensamt för de utvalda krukväxterna är, att de har en lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och bra odlingsegenskaper.

'DROTTNINGMINNE' - EN FÄRGGRANN SLÄKTKLENOD
’Drottningminne’ har ett kraftigt växtsätt och bladen har en svag, mörkare ring, en zonmarkering. Blommorna är halvfyllda och cerisefärgade med antydan till vita penseldrag i blommans mitt.

Växten bär många blommor, som även som avblommade sitter kvar på stjälken.

OM DROTTNINGMINNE
Från gården Drottningminne i södra Jämtland kommer denna Zonalpelargon, som fått gårdens namn. Sedan 1930-talet har växten i obruten följd funnits på gården och idag är det Ruth som i tredje generationen odlar och tar hand om den.

På 1930-talet var det Ruths farmor, som skötte om den. Hos farmodern stod alltid Pelargonen i österfönstret i köket eller i kammarens söderfönster. Hon tyckte om starka färger och var därför extra förtjust i ’Drottningminne’.

'KARNA' - DEN VITA TÖSEN
’Karna’ är en Zonalpelargon med mörkt gröna blad med en tydlig, mörkare ring, en zonmarkering. Blommorna är halvfyllda, vita och skiftar i grönt. De har endast några få ståndare och saknar pollen. Blommorna sitter avblommade, dekorativt kvar på stjälken.

’Karna’ trivs bra både inne och ute.

OM KARNA
Zonalpelargonen ’Karna’ går att spåra tillbaka till södra Skåne i början av 1900-talet. Signe, som äger Pelargonen idag, fick den av sin mor Helga, när hon gifte sig 1956. Helga uppmanade Signe att vara rädd om Pelargonen och bad henne att bevara den väl, eftersom den alltid hade funnits i hennes föräldrahem, när hon var barn. Signes mor var född 1895.

Signes mormor Karna, som var den första generationen att odla den Pelargonen, har gett namn åt den. Karna och hennes familj bodde i början på 1900-talet på en mindre bondgård i Västra Torp utanför Trelleborg och när dottern Helga gifte sig 1922 flyttade hon till en gård inte långt från föräldrarnas gård.

Signe minns att i barndomshemmet stod Pelargonen på husets glasveranda över sommaren och i den kalla men frostfria ”salen” över vintern.

Texten och första bilden är kopierad från SLU:s hemsida.
Resten av bilderna är den sticklig du budar på. Den är ca 5 cm hög om man räknar bort blomman.
Går att skicka billigare om jag tar bort mesta av jorden. På egen risk
Jag tar inte betalt för packmaterial, utan återanvänder.
Skickar måndag förutsatt att du betalat.

Objektnr 637 109 280

Visningar 78

Publicerad

AnmälSälj liknande

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

7 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också

Fre 5 jul 12:06

Pelargon Karna. Grönt kulturarv.

Ledande bud

|

155 kr

Slutar om

christina-50

Rimforsa, Sverige

4.9

christina-50

Verifierad

Toppsäljare

1 360 omdömen

Läs omdömen