Beskrivning

Ny produkt direkt från tillverkaren!
I Yak har byns äldste gett dig (och andra) uppgiften att bygga ett stort stentorn för att vägleda köpmännen och deras jakar i Himalaya. Varje sväng drar en jak sin vagn in i din by. Kommer du att hitta stenar till ditt torn, eller mat till dina reserver? Eller måste du besöka marknaden för att hitta det du behöver?

Under spelets gång bygger varje spelare sitt eget stentorn genom att skaffa stenar från besökande köpmän. Du börjar spelet med en vara av varje typ (kött, mjölk, bröd) och tre kort på handen: bygg, fyll på och sälj. Tre eller fyra vagnar som dras av jakar börjar på spelplanen, där varje spelare har en vagn framför sig och varje vagn innehåller tre stenar och lite mat. Varje vagn har en begränsning på sig, t.ex. "inget bröd" eftersom dess jak är glutenintolerant.

På en tur väljer alla spelare ett kort på handen samtidigt och lägger det med framsidan nedåt. Börjar med vem som har baby yak-tokenen, spelarna tar sedan tur i ordning genom att avslöja sitt kort. Om du spelade:

Bygg: Spendera 1-5 matpolletter, placera dem i vagnen framför dig, för att köpa 1-3 stenar från den vagnen. Du måste följa begränsningen för den vagnen. (Inget kött till den vegetariska jaken, tack!) Om du skaffar kristallstenar måste du betala en extra mat för varje sådan sten. Placera stenarna i ditt torn, med alla stenar efter att du först behöver röra. Ditt torn är högst fem stenar brett.
Fyll på: Ta all mat av en typ från vagnen framför dig och lägg till den i dina reserver upp till din gräns på åtta matvaror. Dra sedan en sten från stenbrottspåsen och lägg den i vagnen. (En vagn rymmer högst fyra stenar.)
Marknad: Ta två valfria matvaror från marknaden, som börjar med två livsmedel av varje typ och som fylls på endast när en vagn överskrider gränsen för nio livsmedel under en byggåtgärd. Dra sedan tre stenar från påsen, lägg en i en valfri vagn och sätt sedan tillbaka de andra två i påsen.
Stenar finns i åtta färger, med åtta av varje i påsen. Åtta kristallstenar finns också i påsen, tillsammans med fem dimstenar. Närhelst dimstenar dras, ändrar alla spelare riktningen på alla vagnarna, sedan lägger den aktiva spelaren dimman åt sidan och drar ersättningsstenar, med vagnar som backar igen om dimman dras på nytt. När rätt antal icke-dimmiga stenar har ritats, placera dimstenarna på bergsspåret. Denna bana kommer att fyllas två gånger under spelets gång, varefter endast en enda dimma kommer att finnas kvar i påsen.

För att avsluta en runda, återför ditt valda kort till din hand, flytta yak-vagnarna ett utrymme i den riktning de är vända mot och passera sedan baby yak medurs. Fortsätt spela rundor tills någon har klarat den fjärde nivån i sitt torn. Slutför den rundan, spela ytterligare en omgång och gör sedan poängen för tornen. En kristallsten kan vara en färg som du väljer, men varje kristall i ditt torn måste ha en annan färg. Du får poäng (1) för varje grupp med två eller fler stenar (t.ex. en grupp på sex är värd 16 poäng), (2) för antalet grupper med minst två eller flera stenar, (3) för enskilda stenar ( endast 1 poäng vardera), (4) för att utlösa slutet av spelet och (5) för att ha mest återstående mat.

För en extra utmaning, spela Yak med "master builder"-varianten. Avslöja tre av de åtta objektiva korten i början av spelet. Genom att ha flest icke-kristallstenar i en färg eller placera dem på vissa platser i ditt torn får du ytterligare poäng.

Om oss: Japon startades 2015 och drivs som ett hobbyföretag av tv-spelsentusiasterna Jan Jonsson och Pontus Hellgren. Vår filosofi är att tillhandahålla begagnade retrospel åt spelare och samlare. Alla spel är rengjorda och testade. Till förnuftiga priser dessutom.

Japon drivs som ett aktiebolag med F-skattsedel med säte i Stockholm. (Japon Games AB. Org nr: 559008-2268). Vi använder oss av vinstmarginalbeskattning för samlarföremål.

Objektnr 592224460

Visningar 260

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Yak till Sveriges lägsta pris! 6.5 på Board Game Geek

Pris

399 kr

Japon

Årsta, Sverige

5.0

Japon

Företag

Toppsäljare

7 041 omdömen

Läs omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?