Regler för budgivning

Bud är bindande

Samtliga bud som läggs på Tradera är bindande. Enda undantaget är om reservationspriset ej har uppnåtts då bud under reservationspriset inte räknas som ett godtaget bud.

Som säljare är du också bunden att acceptera det högsta budet så länge eventuellt reservationspris uppnåtts.

Nej, då den näst högsta budgivaren fått besked om att denne blivit överbjuden så man inte längre bunden till sitt bud. Om ingen bjuder över så är det upp till den näst högsta budgivaren att avgöra om man vill genomföra affären. Tillkommer det nya bud efter att högsta budgivaren dragit sig ur så är dessa bindande.

Under "Sålda" kan du rapportera utebliven betalning om köparen inte fullföljt affären. Vi rekommenderar alltid att man försöker kontakta sin motpart innan man rapporterar.

Vid första rapporten skickas ett varningsmail som informerar om att det inte är tillåtet att inte betala för en vunnen affär.

Om köparen har fler rapporter om obetalda varor så kan kontot komma att stängas av. Avstängningstiden varierar beroende på flera olika faktorer.

Ett negativt omdöme väger inte lika tungt som en rapport om utebliven betalning, dvs det krävs fler negativa omdömen än rapporter för att få sitt konto spärrat. Detta är för att man kan få negativt omdöme av flera olika anledningar, därför är det viktigt att rapportera när köparen inte betalar för sig.

Det kan också vara så att kontot har varit spärrat men nyligen blivit öppnat igen. Den tidigare historiken hänger kvar även efter att spärrtiden passerat.

Om man får fler rapporter om utebliven betalning efter att man nyligen varit spärrad av samma anledning så blir spärrtiden betydligt längre.

Budtrissning

Budtrissning handlar om manipulation av försäljningspriset och kan innebära att en köpare får betala mer för ett objekt än vad hen skulle ha gjort om priset inte hade trissats upp.

Det är inte tillåtet att bjuda på annonser från familjemedlemmar, vänner, kollegor eller andra närståendes annonser, även om du har för avsikt att köpa objektet.

Klicka på "Anmäl till granskning" längst ner på annonsen. Välj annan orsak och ange varför du misstänker budtrissning i beskrivningen.

Både säljaren och budtrissarens konto blir avstängt om vi kan verifiera att budtrissning utförts. Om du vunnit en annons där priset manipulerats genom budtrissning är du inte heller skyldig att fullfölja affären.

Relaterade guider