Hur Tradera hanterar personuppgifter

Exempel på personuppgifter som kan behandlas

  • Personnummer
  • Namn
  • Adress
  • Telefonnummer
  • E-postadress
  • Genomförda affärer
  • Chatt eller samtalshistorik vid kontakt med kundservice
  • Kontonummer för utbetalningar

Vad används personuppgifterna till?

  • För att erbjuda dig Traderas tjänst
  • Möjliggöra affärer mellan köpare och säljare
  • Kontosäkerhet
  • Utbetalningar
  • Hjälpa dig med ärenden via kundservice*
  • Marknadsföring*
  • För att förbättra våra tjänster

* Om vi har ditt samtycke.

Vart vänder jag mig om jag har frågor om mina personuppgifter?

Vid frågor som rör personuppgifter så kan du kontakta oss på privacy@tradera.com

Denna adress gäller endast för frågor om personuppgifter, dataskydd och GDPR. Det går även bra att kontakta kundservice.

Vanliga frågor om personuppgifter

Vissa personuppgifter är nödvändiga för att vi ska kunna erbjuda dig vår tjänst. Du kan själv anpassa viss behandling genom inställningar i Mitt Tradera, t.ex. dina epostpreferenser eller cookie-inställningar.

Om du vill att vi ska sluta behandla dina personuppgifter helt och hållet kan du avsluta ditt konto via Mitt Tradera eller genom att kontakta kundservice.

Vi behåller uppgifter så länge det är nödvändigt för ändamålet med behandlingen. Så snart det inte längre är nödvändigt att behandla de aktuella uppgifterna tas de bort automatiskt.

Beroende på vilket ändamål behandlingen avser finns det olika grunder till varför vissa uppgifter sparas en tid efter att du avslutat ditt konto. Vi har bland annat en lagstadgad skyldighet att bevara vissa uppgifter för att följa Bokföringslagen och Penningtvättslagen. Vi har även ett berättigat intresse att bevara uppgifter under en tid för att genomdriva villkoren i vårt användaravtal.

I din publika profil visas ditt alias, ditt land och din postort. Vi avråder därför från att använda ett alias som kan kopplas samman med en fysisk person. Du kan ändra ditt alias i Mitt Tradera.

Om du genomför affärer med andra användare kan ditt namn, din adress och kontaktuppgifter delas med din motpart för att ni ska kunna slutföra affären. Vissa uppgifter är dolda tills att en vara har betalts, t.ex. namnet och adressen till säljaren.

Vissa uppgifter raderas inte omedelbart efter att ett konto avslutas. Du kan därför inte skapa ett nytt konto direkt efter att ha avslutat ett tidigare konto.

Det kan däremot vara möjligt att återaktivera ett stängt konto. Om du behöver hjälp med att återöppna ditt konto eller rätta uppgifter på kontot rekommenderar vi att du kontaktar vår kundservice, du hittar våra kontaktuppgifter här.

Dina rättigheter

Du har rätt att veta vilken information vi behandlar om dig. Du får lättast reda på det genom att läsa den här sidan eller vår integritetspolicy.

Du har rätt att begära ett så kallat registerutdrag. Det är en sammanställning av de personuppgifter vi behandlar om dig. Om du kontaktar oss med en sådan begäran kommer vi be dig att identifiera dig. Skicka din begäran via epost till privacy@tradera.com. Vi återkommer med ett registerutdrag inom 30 dagar.

Om dina uppgifter ändras, t.ex. genom att du byter namn eller adress, så kan du ändra dessa genom Mitt Tradera eller genom att kontakta oss så att vi kan rätta alternativt komplettera de uppgifter vi har om dig.

Du har rätt att invända mot vår behandling av dina personuppgifter. Vill du göra det kan du kontakta oss på privacy@tradera.com.

Du kan invända och motsätta dig att dina personuppgifter behandlas för ändamål som rör direktmarknadsföring eller behandling som vi utför med stöd av vårt berättigade intresse. Vid en sådan begäran kommer vi att bedöma om vi har ett sådant tvingande berättigat intresse som ändå motiverar att vi fortsätter att behandla dina personuppgifter. Föreligger inget sådant berättigat intresse kommer vi att sluta med behandlingen.

Vid en begäran om överföring av dina personuppgifter kommer vi att överföra uppgifterna i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format. I vissa fall har du även rätt att få ut och överföra dina personuppgifter till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet).

Skicka din begäran via epost till privacy@tradera.com.

Om du har lämnat ditt samtycke till oss för viss behandling så kan du när som helst återkalla det. Ett återkallat samtycke påverkar inte den behandling vi utförde under tiden vi hade ditt samtycke, men innebär att vi inte kommer fortsätta behandla dina personuppgifter med stöd av ditt samtycke.

Om du återkallar ditt samtycke kommer vi dock att fortsätta behandla dina personuppgifter som sker med stöd av en annan rättslig grund, till exempel rättslig förpliktelse, berättigat intresse och fullgörande av avtal.

Klagomål och synpunkter

Om du inte tycker att vi har behandlat dina personuppgifter på ett korrekt sätt får du gärna kontakta oss med dina synpunkter på privacy@tradera.com.

Du kan också, om du inte tycker att du får den hjälp du behöver eller att vi inte på ett korrekt sätt tillgodoser dina rättigheter, framföra klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten som är tillsynsmyndighet för hantering av personuppgifter. Du hittar deras kontaktuppgifter via www.imy.se.