Beschrijving

Vertaald door

Tidningen Se från 1943.

Omslaget: Gunvor Hellström.

Reportage: Tidningen har träffat nobelpristagare Hans von Euler-Chelpin. Han har 2 500 råttor som han experimenterar på. SE skildrar hur han utsätter dessa råttor för experiment och intervjuar honom.

Reportage: Ransäter heter en by utanför Munkfors. Just nu jublas det i Ransäter eftersom lokale handlaren Göthe Magnusson har dragit in storkovan på Tipset! Dessutom har hans lokale konkurrent, handlaren Gunnar Hedqvist också blivit förmögen på tipset.

Reportage: Statistiker har räknat ut att år 2000 kommer det att finnas alldeles för få svenskar för att vi ska kunna bruka vår jord eller försvara vårt land. Befolkningsminskningen är kuslig. Den beror bl a på trångboddheten och aborter, skriver tidningens chefredaktör Carl Adam Nycop i en framtidsspaning inför det avlägsna år 2000.

Reportage: SE gör ett reportage om en känslig fråga som få vågar prata om: aborter. Varje år sker det 30 000 aborter i Sverige. Orsaken är att ogifta mödrar är rädda för omgivningens reaktioner, för att de ska bli utstötta. SE har träffat Marianne Lanthén. Hon är kurator vid Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU. Det hon berättar är skräckinjagande. Ogifta kvinnor vänder sig till kvacksalvare för att få abort. På bild ser vi även doktor Hjördis Lind-Campbell. Doktor Lida Tabatznik. Elisabeth Bergsten, kurator vid mödravården. Man besöker också ett hem för ogifta mödrar vid Tureholms slott utanför Trosa. Här försöker man lära de ogifta mödrarna att det barn de bär på är det dyrbaraste vi har i Sverige. Den unga modern bär faktiskt på en del av nationens framtid!

Reportage: Ubåten Ulven har förolyckats utanför Marstrand. I Ulvenkatastrofen sprängdes ubåten av en mina. Nu kan SE publicera bilder inifrån ubåten, från ett reportage som gjordes innan katastrofen.

Reportage: Esaias Nia är same och han kommer från Nikkaloukta. Nu intervjuas han eftersom han har bestigit Kebnekajse, 110 gånger!

Reportage: Oscar Colliander är den svensk som har gett mest blod någonsin. SE träffar honom. Här beskrivs steg för steg hur det går till när han ger blod.

Reportage: Anna-Lisa Wikdahl är väderobservatör vid Riksgränsen. SE träffade henne där.

Reportage: Sofiaflickorna är berömda för sin gymnastik. Men nu har Maja Carlquist startat även en grupp för pojkar i Södertälje, Täljepojkarna. SE träffade dem.

Reportage: Tidningen har frågat några läsare vad de tycker om SE. På bild: Harry Nedelius, Gerda Frendh, Marianne Jennel, Einar Levin, Sven Poignant, Kurt Helander, Hilding Gavle, Tage Uller m fl,

Se även mina andra tidningar till salu!
Jag samfraktar!

Item nr. 629 131 485

Aantal keer bekeken 101

gepubliceerd op

RapporteerVerkoop soortgelijk product

Koop meer en bespaar op verzendkosten

Gecomb. verzending

3 dagen

Meer van dezelfde winkel

Anderen vonden het ook leuk

Vergelijk definitieve prijzen

Hoeveel is het waard?

Anderen vinden het ook leuk

Winkel

Se 17 1943 Hans von Euler, Marianne Lanthén, aborter, Lida Tabatznik, Ransäter

Prijs

SEK 129

Cynosure

Uppsala , Zweden

5.0

Geverifieerd

Top verkoper

405 beoordelingen

Lees recensies