Beschrijving

Vertaald door

Oskar II (1872-1907). Stockholmsutställningen 1897. Utställningens prismedalj.

Stor pampig medalj utgiven med anledning av Allmänna Konst- och Industriutställningen i Stockholm 1897. Användes som prismedalj till belönade utställare.

Graverad av Adolf Lindberg 1897 (signerad på båda sidor). Brons 61 mm. Vikt 101 gram.

Åtsida: Porträttbild av konung Oskar II. Omskrift "OSCAR . II . SVERIGES . OCH . NORGES . KONUNG". Nedtill "BRÖDRAFOLKENS . VÄL". Under halsavskärningen gravörsignaturen "A. LINDBERG".

Frånsida: Kvinnofigur (symboliserande Freden) svävande på ett moln vakandes över utställningsområdet. I vänstra handen en palmkvist, i den högra räckandes en eklövskrans. Under molnet skönjer man en vy av utställningsområdet. Omskrift "ALLMÄNNA . KONST- OCH . INDUSTRIUTSTÄLLNINGEN . I . STOCKHOLM". Nedtill "1897". Till vänster om årtalet gravörsignaturen "A. LINDBERG".

Medaljen delades ut i brons till belönade utställare. Medlemmar av utställningens styrelse, de utländska kommissariaten m.fl erhöll medaljen i silver. Kostnaden för silvermedaljen uppgick till ca 14 kr.

Allmänna Konst- och Industriutställningen i Stockholm 1897
Utställningen, med ca 4000 utställare, ägde rum på Djurgården i Stockholm. Premiärdag var 15 maj 1897, och 3 okt stängdes portarna. Biljettpriset var 2 kr (premiärdagen hela 10 kr). Ca 1,5 miljoner personer besökte utställningen.

Man brukar kalla andra halvan av 1800-talet för de stora utställningarnas tid. Stockholm var en i raden av storstäder som anordnade dessa. Syftet var att främja den tekniska utvecklingen och den nationella självkänslan. Det var vid denna tid som flera av dagens stora svenska exportföretag såg dagens ljus.

På utställningen fanns nyheter av alla slag, från telefonapparater till fabriksframställd glass. Stockholm var på 1890-talet världens telefon-tätaste stad och telefonapparater uppvisades i riklig mängd. Med röntgenmaskinen kunde man för 25 öre få sin hand genomlyst eller sin portmonnä avslöjandes på innehåll. I biografsalongen kunde man för första gången i Stockholm få se något så märkligt som rörliga bilder.

Det fanns också konst med en stor mängd både utländska och svenska konstnärer representerade. Bland de mest uppskattade svenska konstnärerna var Anders Zorn, Eva Bonnier och Bruno Liljefors.

Utställningslokalerna varierade i form och storlek och sågs ofta som konstverk i sig själva. Den mest iögonfallande byggnaden var den stora industrihallen med kupolen, sina fyra minareter och utsiktstornet, ett bevis på fantastisk svensk ingenjörskonst och arkitektur, kanske det förnämsta som någonsin uppförts i Sverige!

Item nr. 645 382 192

Aantal keer bekeken 21

gepubliceerd op

RapporteerVerkoop soortgelijk product

Koop meer en bespaar op verzendkosten

Gecomb. verzending

3 dagen

Meer uit dezelfde categorie

Meer van dezelfde winkel

Anderen vonden het ook leuk

Vergelijk definitieve prijzen

Hoeveel is het waard?

Anderen vinden het ook leuk

Za. 5 okt 20:23

Oskar II (1872-1907). Stockholmsutställningen 1897. Utställningens prismedalj

Start prijs:

|0 Biedingen

SEK 1 500

Eindigt in

numix

Kalmar, Zweden

5.0

Geverifieerd

Top verkoper

6 183 beoordelingen

Lees recensies