Beschrijving

Vertaald door

Skivnummer: EPC 69117
Etikett: Epic Records
År: 1975
Holland

Skick
Konvolut: EX++
Vinyl: NM

Geoffrey (Jeff) Arnold Beck, född 24 juni 1944 i Wallington, Sutton, södra London, död 10 januari 2023 nära Wadhurst, East Sussex, var en brittisk gitarrist.
Beck växte upp med mycket sydstatsjazz, blues och 50-talets rock'n'roll-musik. Han var starkt inspirerad och formad av dessa stilar. Han sade själv att om han inte bryter mot alla möjliga regler som finns i en låt så har han misslyckats.
På 1960-talet var Beck medlem i The Yardbirds tillsammans med bland andra Jimmy Page (som senare bildade gruppen Led Zeppelin) och ersatte Eric Clapton (sedermera medlem i John Mayall's Bluesbreakers, Cream och Derek and the Dominos). År 1967 bildade han The Jeff Beck Group tillsammans med bland andra Rod Stewart och Ron Wood. "Hi Ho Silver Lining", "Becks Bolero" och "Love is Blue" är några av Becks hitsinglar under slutet av 1960-talet. 1969 medverkade han också på Donovans hitsingel "Barabajagal".
Han bildade på 1970-talet den kortvariga gruppen Beck, Bogert & Appice som spelade in ett album. Han släppte sedan med stor framgång ett antal fusioninriktade album bland annat Blow by Blow 1975 och Wired 1976.
Trots att Beck inte var speciellt känd hos allmänheten (mycket beroende på att han valt att inte sjunga som till exempel Eric Clapton, men även på att han rör sig så fritt mellan olika genrer), så lär han vara en av världens mest respekterade gitarrister av just gitarrister.

"Blow By Blow" Albumbeskrivning:

I musikhistoriens värld framstår vissa album som transformativa milstolpar, tänjer på gränserna för genrer och omdefinierar vad som är möjligt inom ljudsfären. Ett sådant banbrytande album är Jeff Becks "Blow by Blow", ett mästerverk som markerade ett avgörande ögonblick i utvecklingen av rock och jazzfusion. Släppt på Epic Records 1975, detta 12" LP-album vinyl visade inte bara upp Jeff Becks virtuositet på gitarren utan blev också en tidlös klassiker hyllad för sin innovativa inställning till instrumental musik.

Uppkomsten av "Blow by Blow":

Historien bakom "Blow by Blow" spårar sina rötter till det produktiva året 1974 när Jeff Beck, redan känd för sina exceptionella gitarrkunskaper från sin tid med The Yardbirds och Jeff Beck Group, inledde en solo-strävan som skulle lyfta honom till nya höjder. Tillsammans med den legendariske producenten George Martin, mest känd för sitt arbete med The Beatles, bestämde sig Beck för att skapa ett album som skulle utmana konventioner och fängsla lyssnare med sin instrumentala skicklighet.

Inspelningssessioner och samarbeten:

Inspelningssessionerna för "Blow by Blow" ägde rum i oktober 1974, och det som utspelade sig i studion var inget annat än magiskt. Albumet innehöll en fantastisk lineup av musiker, inklusive keyboardisten Max Middleton, basisten Phil Chen och trummisen Richard Bailey. Kemin bland dessa duktiga musiker, i kombination med Becks innovativa gitarrtekniker, lade grunden för ett album som sömlöst blandade inslag av rock, jazz och fusion.

Musikalisk alkemi:

"Blow by Blow" är en ljudresa som överskrider traditionella genregränser. Albumet inleds med det energiska spåret "You Know What I Mean", som sätter tonen för en instrumental odyssé som skulle lämna ett outplånligt spår i musiklandskapet. Varje komposition på albumet visar Becks förmåga att skapa känslomässiga, intrikata melodier samtidigt som den tänjer på gränserna för vad en gitarr skulle kunna åstadkomma i ett icke-vokalt sammanhang.

The Yellow Labels and Collector's Edition:

Den första utgåvan av "Blow by Blow" innehöll distinkta gula etiketter, vilket gav ett visuellt element till albumets unika ljudidentitet. Dessa gula etiketter har blivit ikoniska bland samlare och entusiaster, och symboliserar den ursprungliga releasen av ett musikaliskt mästerverk. Samlarutgåvan med gula etiketter har sedan dess blivit en eftertraktad artefakt för fans, som representerar ett stycke historia i utvecklingen av Jeff Becks diskografi.

Arv och inflytande:

"Blow by Blow" fick kritikerros när det släpptes och har fortsatt att stå sig genom tiderna som ett landmärkealbum inom instrumentalmusik. Dess inflytande kan höras i arbetet av otaliga gitarrister som följde efter, dras till albumets fusion av rock- och jazzelement. Jeff Becks förmåga att väva intrikata ljudtapeter på sin gitarr satte en standard som inspirerade generationer av musiker att utforska de gränslösa möjligheterna med instrumentala uttryck.

Samlarinformation:

"Blow by Blow" är det andra soloalbumet av den brittiske gitarristen Jeff Beck, släppt på Epic Records 1975 och inspelat i oktober 1974. På spåret "Cause We've Ended as Lovers" medverkar Stevie Wonder på keyboards och det är också han som skrivit låten.

Låtlista:

Side One
1."You Know What I Mean"
(Jeff Beck,Max Middleton)
- 4:02
2."She's a Woman"
(Lennon, McCartney)
- 4:28
3."Constipated Duck"
(Jeff Beck) - 2:50
4."Air Blower"
(Beck, Middleton, Phil Chen, Richard Bailey) - 5:07
5."Scatterbrain"
(Jeff Beck,Max Middleton)
- 3:39

Side Two
6."Cause We've Ended As Lovers"
(Stevie Wonder) - 5:51
7."Thelonius"
(Stevie Wonder) - 3:17
8."Freeway Jam"
(Max Middleton) - 4:57
9."Diamond Dust"
(Bernie Holland) - 8:24

Musiker:

Jeff Beck –
guitars
Max Middleton – keyboards
Phil Chen –
bass (identified as "Phil Chenn")
Richard Bailey –
drums, percussion
Stevie Wonder – uncredited clavinet on "Thelonius"

Item nr. 648 736 156

Aantal keer bekeken 10

gepubliceerd op

RapporteerVerkoop soortgelijk product

Koop meer en bespaar op verzendkosten

 

Gecomb. verzending

7 dagen

Anderen vonden het ook leuk

Vergelijk definitieve prijzen

Hoeveel is het waard?

Anderen vinden het ook leuk

JEFF BECK "Blow By Blow" 1975

Stopt 1 nov 22:46

Start prijs:

0 Biedingen

SEK 178

boho298

Ramlösa, Zweden

5.0

boho298

Geverifieerd

Top verkoper

386 beoordelingen

Lees recensies