Beschrijving

Vertaald door

Nigella sativa - Svartkummin. 1 rågad tsk sättfrön.

Svartkummin är en växt från Asien som trots sitt namn inte är närmare besläktad med vår svenska Kummin.

Nigellasläktet
är ett släkte om cirka 14 arter ettåriga växter inom familjen Ranunkelväxter.

I den släkten återfinns även "Jungfrun i det gröna/Nigella damascena" en känd och vacker bifoderväxt.

Växten blir ca 20 – 50 centimeter hög beroende på odlingsförhållanden och bladen är fint grenade, dill-liknande.

Blomman är oerhört vacker och är oftast blekblå eller vit. Efter blomning bildas en stor och uppsvälld frökapsel som massor av små frön.

Fröna är 3-4 mm långa. Frökapseln består av tre till sju sammansatta avdelningar som alla innehåller flera frön var.

På svenska har Svartkummin många namn, t ex svartklint och lille högmod. Andra namn är lökfrön, nigellafrön, kalonjifrön, charnushka, svarta lökfrön, vilda lökfrön och helvetesfrön. Ordet ”Nigella” hänvisar till det latinska namnet ”Niger” som betyder svart.

Svartkummin används i matlagning och bakning, bl.a. till konfektyr samt att smaksätta likör. Den har en starkt bitter smak med inslag av lök, oregano, muskot och svartpeppar. Oljan är mycket rik på många nyttigheter, som t.ex. Omega-3, vitamin E, B1, B2, B3 och folsyra.

I användningen som hälsokost och näringstillskott har den välförtjänt uppmärksammats för det rika innehållet av antioxidanter. Den sägs kunna stärka immunsystemet, sänka kolesterol och högt blodsocker, skydda levern mot skador samt kunna underlätta för matsmältningen.

Svartkumminfröna har i århundraden nyttjats som medicinalväxt bl.a. i Egypten, Afrika och Mellanöstern. Där har de använts som lindring vid t.ex. astma, bronkit, reumatism, gulsot och feber. Svartkumminoljan sägs vara bra vid hudvård och även mot problemhy som t.ex. acne, eksem men även solsveda. Vid hårvård sägs den kunna motverka håravfall. Kanske får man ta alla dedsa "verkningar" med en nypa salt men de
svarta fröna har en spännande pepprig smak som används som krydda och smaksättning i det indiska och asiatiska köket. Smaken är också vanlig i likörer, bröd och godis samt i te.

Svartkumminolja är rikt på antioxidanter och har en roll inom hälsokost där den används mot matsmältningsproblem. Det är en traditionell medicinalväxt.

Odlingsråd:
Direktsådd på våren när all frostrisk är över. Täck frö mycket lite. Max sådjup: ca 1 cm. Groningstid: ca 10-15 dagar. Plantavstånd: ca 15-20 cm. Radavstånd: ca 30 cm. En större yta fylld blir mycket vackert och drar till sig pollinerare.

OBS! Att bruka mycket stora mängder frö invertes är inte tillrådligt då de innehåller alkaloiden damascenin, dock i ytterst små mängder.

Item nr. 648 952 445

Aantal keer bekeken 38

gepubliceerd op

RapporteerVerkoop soortgelijk product

Anderen vonden het ook leuk

Vergelijk definitieve prijzen

Hoeveel is het waard?

Anderen vinden het ook leuk

Nigella sativa - Svartkummin. 1 rågad tsk sättfrön.

Stopt 22 nov 11:37

SEK 45

lenjas

Bromma, Zweden

5.0

lenjas

Geverifieerd

Top verkoper

584 beoordelingen

Lees recensies