Beskrivning

Det tjeckoslovakiska halvkorunamyntet från 1965 kan vid en första anblick verka anspråkslöst, men det har en fascinerande historisk betydelse knuten till landets politiska landskap under den tiden. 1967 befann sig Tjeckoslovakien mitt under Pragvåren, en period av politisk liberalisering och kulturella reformer. Denna rörelse, med ledare som Alexander Dubcek i spetsen, syftade till att skapa "socialism med ett mänskligt ansikte", förespråkande för större politiska friheter, ekonomiska reformer och kulturell öppenhet. Halvkorunamyntet från 1965, med sitt blygsamma nominella värde, fungerar som en subtil men ändå gripande symbol för strävan efter förändring under Pragvåren. Även om myntet kan bära socialismens emblem på ena sidan, vanligtvis med en hammare och skära, kan baksidan föreställa nationella symboler eller kulturella motiv som återspeglar tjeckoslovakisk identitet. Optimismen från Pragvåren var dock kortvarig. I augusti 1968 invaderade sovjetledda Warszawapaktstrupper Tjeckoslovakien, krossade reformrörelsen och återställde den hårdföra kommunistiska kontrollen.

Förhoppningarna om liberalisering grusades och Tjeckoslovakien gick in i en period av förnyat förtryck. Trots sin lilla valör kapslar 1967 års halva koruna det komplexa samspelet mellan politiska ideal, strävanden efter förändring och de hårda verkligheterna av auktoritärt styre. Den fungerar som en påtaglig påminnelse om ett avgörande ögonblick i den tjeckoslovakiska historien, där strävan efter frihet krockade med förtryckets krafter.

Det tjeckoslovakiska halvkorunamyntet från 1965 mäter vanligtvis cirka 18 millimeter i diameter och väger cirka 2 gram. Dessa mynt var vanligtvis gjorda av aluminium eller aluminium-bronslegering, vilket återspeglar de material som användes i myntproduktionen under den eran. Trots sin ringa storlek och blygsamma vikt har halvkorunamyntet från 1967 betydande historisk och kulturell betydelse, som representerar strävan efter politiska reformer och kulturell öppenhet under Pragvåren, såväl som det efterföljande undertryckandet av dessa ideal.

Objektnr 632209011

Visningar 17

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 19 maj 08:34

En Halv Koruna Tjeckoslovakien 1965.

Utropspris

|0 Bud

3 kr

Slutar om

ELUWHIP

Hässelby, Sverige

4.9

ELUWHIP

Verifierad

73 omdömen

Läs omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?