Beskrivning

Massalia - Grekisk koloni (Frankrike), AR Obol, 220-150 BC. Mycket sällsynt!!!

Silver
0.7 gm
10mm, 0.7 gm

Åtisida: Apollo, vänd åt vänster
Frånsida: Monogram M-A (Massalia), inom hjulet med fyra ekrar

Historia
Greker från Fokaia i Jonien grundade staden under namnet Massalia / ?assa??a på 600-talet f.Kr. Enligt en legend hade en man vid namn Protis som uppgift att söka en västlig handelspost för Fokaia. Under sitt sökande fann han medelhavsviken Lacydon, som skyddas av två uddar med höga klippor och försörjs med färskvatten av en bergsbäck. Protis blev inbjuden till den lokala liguriska[förtydliga] hövdingen, som höll en stor fest för att gifta bort sin dotter Gyptis till en av de inbjudna friarna. I slutet av festen erbjöd Gyptis en bägare med vin till Protis, symbolen för hans slutgiltiga val. Efter bröllopet slog sig paret ner strax norr om Lacydonviken (nuvarande Gamla hamnen), och från den gården utvecklades Massalia.

Staden blev snart en stor handelspunkt, och grekernas hamn var helt exceptionell. Staden var till exempel den första i hela Västeuropa med att bygga ett fungerande kloaksystem[källa behövs]. Den grekiske upptäcktsresanden Pytheas hade Massalia som hemmahamn.

Massalia var en av de första grekiska hamnarna i Västeuropa som översteg 1 000 invånare och den första staden i Frankrike som fick stadsrättigheter. När Massalia ställdes inför en motståndare bestående av en allians mellan kelter, kartager och etrusker lierade staden sig med romarriket. Förutom att det gav ett förebyggande beskydd åt staden öppnades också romarrikets marknader för Massalias invånare. En blomstringsperiod inleddes eftersom staden fungerade som en länk mellan Galliens inland och romarriket. Massalia var självständigt fram till Caesars inbördeskrig, då man ställde sig på den förlorande sidan med Pompejus och optimaterna mot Julius Caesar. Avgörande var en belägring som Caesartrogna trupper gjorde samtidigt som Massalia förlorade ett viktigt sjöslag. Under romarrikets inflytande ändrades namnet till Massilia.

Objektnr 637 147 717

Visningar 96

Publicerad

AnmälSälj liknande

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också

Mån 1 jul 13:43

Massalia Grekisk koloni (Frankrike), AR Obol, 220-150 BC. Mycket sällsynt!!!

Såld för

1 200 kr

Annonsen är avslutad

Såld med köp nu

Nikie6

Göteborg, Sverige

5.0

Nikie6

Verifierad

Toppsäljare

1 086 omdömen