Miniguide: Hitta rätt bland populära gamla serietidningar
Bra illustrationer och en bra story är två viktiga ingredienser för att skapa en serietidning. Tillsammans ger de liv till bladen som får dig att skratta, gråta eller till och med rysa. För att du ska hitta rätt serie för dig och din seriesamling har vi tagit hjälp av Serietekets Ola Hellsten.
Tintin är vad man kan kalla en kändis bland seriekaraktärerna. Precis som Clark Kent, Fantomen och Kalle Anka. Det här är serier som har funnits i många årtionden, men är tack vare de skickliga serieskaparna kan de fortfarande vara lika underhållande och spännande. För en del har serierna med superhjältar, disneyfigurer och agenter blivit dyrbara samlarobjekt. För andra så innebär serietidningarna något nytt och fascinerande att ta del av.
Serietidningar med action och äventyr
Deckare, agenter och superhjältar i trikåer kännetecknar ofta den här genren. Här finns ikoniska seriefigurer som Läderlappen och Modesty Blaise. Många av de här serietidningarna var omåttligt populära i Sverige under lång tid och en del har också fått ett stort samlarvärde här på Tradera.
För vem passar den här typen av serietidning?
– Serierna inom den här genren passar bra för den som gillar äventyr i alla dess former, både som serier, film och spel. Men idag är det inte så säkert att serierna hittar fram till sin potentiella publik. Det är helt enkelt för att den här typen av serier tappat lite av sin tidigare popularitet. Marvelhjältarna har till exempel blivit jättestora på filmduken nu, men det är en ganska liten del av filmpubliken som söker sig vidare till serietidningarna där de kom ifrån, säger bibliotekarien och Serietekets konstnärliga ledare Ola Hellsten.
Vilka klassiska serietidningar finns inom genren?
– Den här genren har varit populär länge. Kanske är Fantomen den mest kända och livskraftiga tidningen inom äventyr. Från 40- till 80-talet var den närmast en ikon bland svenska serietidningar. Europa med Sverige i spetsen producerar idag en egen licensierad version, och har gjort så sedan 70-talet då den amerikanska utgåvan helt enkelt inte räckte till. Därför är Fantomen än idag mer populär i Sverige än i hemlandet.
– En annan serietidning som fortfarande lever vidare är svenska deckar- och agenttidningen Agent X9, som innehåller bland annat Modesty Blaise. Det var en serie som började med strippar i brittisk dagspress. Sverige har en lång tradition av att samla dagstidningsserier i tidningsform. Men idag ingår även franska och belgiska albumserier i X9-mixen.
Populära serier med äventyrstema:
- Fantomen - de tidiga utgåvorna är eftertraktade bland samlare här på Tradera!
- Agent Modesty Blaise
- Agent X9
- Stålmannen
- Spindelmannen - tidiga svenska superhjältetidningar och svenska Marvelutgåvor från 60- till 80-talet har högt samlarvärde.
Skämttidningar och serietidningar med humor
Även bland humortidningarna i Sverige är det många som har sitt ursprung i dagspressens publiceringar. Seriestripparna som publicerades var ofta enkelt tecknade med lättillgängliga skämt, och blev så pass populära att man valde att samla serierna i egna tidningar och serieböcker. Idag är humorgenren utbredd och det finns många välkända titlar för såväl nybörjaren som seriekännaren.
Det finns många olika skämttidningar – hur hittar jag rätt humortidning för mig?
– Förenklat kan man säga att det finns olika typer av humorserier, så det beror lite på vad man är ute efter. Vi har ju en inhemsk svensk serietradition som har rötter i buskis och som drar åt militärhumor. Det finns även inslag av en lantlig vardag. De har moderniserats till viss del idag, men de lever ändå vidare i sitt bekanta sammanhang. Även om många inte gjort lumpen så finns det många som hittar trygghet i och uppskattar exempelvis 91:an, säger Ola Hellsten och fortsätter:
– Sen finns det tidningar för de som är uppväxta med att läsa seriesidan i dagstidningarna, där Knasen eller Larsson! är bra exempel. De här serierna skapar en stor portion nostalgi med något som är lättillgängligt och enkelt. En annan variant av humorserier är också satir och vuxna serier som startade med Svenska Mad på 60-talet.
– För att hitta mer nutida serier kan man söka efter tidningar som Galago eller Herman Hedning - två väldigt olika publikationer, men där hittar man en samtida, och i mitt tycke mer engagerande humor. Galago är egentligen inte en renodlad humortidning, utan innehåller även mycket politik och självbiografi, säger Ola Hellsten.
Serier för både barn och vuxna
För den som är ute efter en kombination av både spänning och humor så finns det serier som har båda ingredienser. Ofta är det här en genre som också kan uppskattas av olika åldrar. Inom den här kategorin finns många klassiker med stort samlarvärde och som ofta går att hitta här på Tradera.
Vad kännetecknar de här serierna?
– Många av de här tidningarna har egentligen varit som mest populära i bokform, alltså som serieböcker eller album. Det är ofta ”komiska äventyr”, det vill säga äventyr som blandas med olika typer av humor, slapstick till exempel. Sen är ett kännetecken att det inte alltid är så realistiskt tecknat och att tidningarna kan innehålla fabeldjur, så som Kalle Anka, säger Ola Hellsten.
För vem passar de här tidningarna?
– De här serierna inriktar sig mot flera olika åldrar. Idag är det många samlare som är intresserade av de här tidningarna och Kalle Anka är ju exempelvis en tidning som många nostalgiker och fortfarande uppskattar. Bamse är väl den tidning inom genren som passar yngre barn. Bland något äldre barn och ungdomar så är också serieböckerna inom manga (japanska serier) väldigt populära, även om de idag knappt ges ut på svenska längre.
Populära serietidningar och seriealbum för både vuxna och barn:
- Asterix
- Tintin
- Lucky Luke
- Bamse (främst för barn) – tidigaste utgåvorna från 70-talet är oftast dyrgripar!
- Kalle Anka - utgåvorna från 50- och 60-talet är mest eftertraktade bland samlare på Tradera!
- Svenska mangautgivningar från 00-talet (Dragon Ball, One Piece och Mästerdetektiven Conan)
Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist