Beskrivelse

Oversat af

Sverige i nätverkens Europa: Gränsöverskridandets former och villkor
Gunnar Törnqvist


Liber-Hermods 1996. Hård pärm 344 sidor. Mycket gott skick.
ISBN 9123016809

SVERIGE I NÄTVERKENS EUROPA

Grundläggande drag i Europas ekonomiska geografi håller på att förändras. Den europeiska gemenskapen löser upp nationella ekonomier. Statslösa företag och gränslösa universitet verkar i nätverk ut- anför de enskilda staternas kontroll. Regeringar kan inte längre som förr kontrollera ekonomiska flöden och informationens vägar. De får därmed allt mindre inflytande över var förnyelsen äger rum. Fram växer tävlan mellan Europas städer och en regional självkänsla byggd på etniska och kulturella förhållanden med lång historia.

Den tid är förbi, när svensk ekonomi, människors välfärd och livsstilar kunde förstås utan kännedom om hur vårt land, våra regioner och orter är kopplade till och beroende av omvärlden. Detta beroende är i och för sig ingenting nytt. Hur resor, handel och avtal förmedlat impulser och välstånd kan följas långt tillbaks i tiden. Vetenskap och konst i alla dess former har präglats av inflytelser utifrån. Det nya är att utlandstrafiken inte längre bara berör en ekonomisk och kulturell elit, utan att den vuxit snabbt och fått en bred folklig förankring.

Bokens första del handlar om den europeiska scenen i förvandling. Den andra visar hur Sverige, från att tidvis ha varit en sluten enhets- stat i världsdelens norra periferi, genom folkvandringar och massmedia förvandlats till ett mångkulturellt land. Största intresset ägnas handel över gränser, företagsamhetens internationalisering och de nya villkor som gäller för forskning och förnyelsearbete. Boken förmedlar nya synsätt och bygger på omfattande empiriska material. Den är avsedd att vara lärobok vid universitet och högskolor och vänder sig till alla som önskar en bred bakgrund till den aktuella debatten om Sverige i framtidens Europa.
Den utges nu i en andra upplaga efter en omfattande revidering.
Gunnar Törnqvist är professor i ekonomisk geografi vid Lunds universitet.

Varenr. 636 090 098

Visninger 57

Publiceret

AnmeldSælg lignende

Køb mere og spar på fragten

Samlet fragt

3 dage

Andre har også set på

Sammenlign slutpriser

Hvor meget er det værd?

Andre kan også lide

Man. 15 juli 16:21

Sverige i nätverkens Europa: Gränsöverskridandets former & villkor, G Törnqvist

Pris

50 SEK

leufvenius

MALMÖ, Sverige

5.0

leufvenius

Verificeret

Topsælger

1 232 anmeldelser

Læs anmeldelser