Beskrivelse

Oversat af

Tre nytillverkade motorupphängningar till Garrard Zero 100, SL-95, SL-86, SP-25 mfl

En ny förbättrad version av mina Garrard SL-fästen, färdiga i augusti 2023.

Material: silikongummi
Höjd på bärande del 7,0 mm
Minsta innerdiameter 4,2 mm
Största innerdiameter 6,8 mm
Minsta ytterdiameter på bärande del 10,0 mm
Största ytterdiameter på bärande del 13,2 mm
Ytterdiameter vid monteringshål 9,0 mm

Motsvarar Garrards reservdelsnummer 43129/002 och 43129/003.

Som i originalen kommer bussningarna i två olika hårdheter, två mjuka och en lite fastare. Var noga med att montera dem i rätt position när du byter! Det finns en del Garrard-modeller som enligt servicemanualen ska ha tre likadana bussningar. Det handlade helt säkert bara om budgetnedskärningar, men kontakta mig om du ändå vill ha en sådan sats istället.

Formen på mina bussningar är något modifierade mot originalet, med en något större omkrets på delen upptill. Det här minskar risken för att motorns vikt ska rubba läget för motorn.

De olika modellerna av Garrards motorfästen i gummi har alltid varit svåra att ersätta. Frånsett den speciella Lab 80 monteras de "upp och ned", med motorns bärande stålpelare hängande i gummibussningarnas smalaste del.

En unik egenskap hos Garrard är att motorn inte ska vila ovanpå fästets gummibussningar. Om fästenas låsbrickor gör så har man förlorat merparten av den dämpning som gummibussningen skulle ge. Brickorna upptill på motorfästet finns bara som en säkerhetsåtgärd för att hindra motorn från att lossna - den översta av dem ska aldrig röra vid gummit.

Ursprungligen konstruerades dessa motorupphängningar för 60-talets skivväxlare med tunga motorer. Senare anpassades konstruktionen till de mindre motorerna i modeller som AT60, Model 50 och liknande, då med samma form, men mindre, lika hårda bussningar. Vid lanseringen av SL-95 ändrades dessa till den här typen, med två mjukare och en hård bussning. Eftersom alla modeller från och med AT60 har samma storlek på bussningarna passar samma delar på dem alla, men den här typen kan vara för vek för de äldsta modellernas motorer.

---

Ett normalt problem med många de flesta äldre skivspelare är att olika gummidelar i dem torkat ut. Tillsammans med slutkörda remmar och mellanhjul är det vanligaste felet att de gummibussningar som motorn är upphängd i för att dämpa motorvibrationerna hårdnat med åren, eller helt förlorat sin form.

Dåliga motorupphängningar orsakar ett hörbart muller från motorn, "rumble". Det är tydligast i en lågfrekvent bakgrundston som hörs från högtalarna så länge nålen går i skivspåret, mest hörbart i skivans tysta spår. Utöver det tydliga motorsurret består rumble även av ett brett spektrum av mindre uppenbara störljud från spelarens alla rörliga delar, och alla deras ofta förvånandsvärt starka övertoner. Detta vida rumble-spektrum överröstar de minsta nyanserna från musiken på skivan. Därför innebär rumble inte bara en ett hörbart tillagt störljud, utan även en mindre uppenbar effekt av förlorad musikalisk information. En "svart bakgrund" som audiofiler iband pratar om är därför inte bara en flummig metafor, utan en ganska bra beskrivning av den här effekten.

Om en remdriven spelare av rimlig kvalitet har ett hörbart rumble efter en komplett översyn är motorupphängningen i allmänhet nästa steg i felsökningen. På mellanhjulsdrivna spelare är naturligtvis även mellanhjulet en faktor att undersöka, men även här är motorupphängningarna en ofta förbisedd faktor.

Det går att köpa nya fabriksgjorda bussningar till några (dyrare) vintage-skivspelare. Men för merparten av de spelare jag tillverkar delar till är jag den enda tillverkaren.

Det jag säljer är kopierat från originaldelar, oftast utprovat och uppmätt på renoverade spelare, och inbland lätt modifierat till formen, antingen för att anpassas till tillverkningsmetoderna eller för att lösa problem med originalkonstruktionen.

Delarna är handgjutna i små satser i silikoner som är utvalda för att den bästa hårdheten för varje specifik skivspelarmodell.

Motorbussningar i silikon är i allmänhet tystare än även nytillverkade gummibussningar, när sådana går att få tag på. Dessutom är silikonet mer långlivat än de flesta gummityper, och påverkas inte alls av värmen från motorn.

Ett byte till silikonbussningar ger normalt en minskning av motorvibrationerna på 6-10 dB, beroende på hurdant skick de ursprungliga bussningarna är i. Det här räcker oftast för att få ned rumble-nivån under knastret och bruset från skivans spår, vilket är det viktigaste måttet att nå. Ofta blir en sådan renoverad spelare tystare än när den var ny, trots slitaget genom åren.

Brief info for international customers:


Please note that the shipping fee for trackable shipping outside Sweden automatically offered by Tradera often can be much higher than necessary. This is due to them somehow charging for a much heavier parcel than what I have selected.

If you think this applies to what you see here, please contact me. If I can find a cheaper postage directly from Postnord, it can be arranged by a payment through Paypal instead of Tradera.

Three motor mounts (rubber bushings) in silicone rubber for Garrard Zero 100, SL-95, SL-86, SP-25 - basically most of the post-Lab80 models. Hand cast copies of orginal parts with better vibration damping and expected lifetime than the originals.

A new, improved, version of my Garrard mounts, released in august 2023.

A set consisting of two softer bushings and one sligthly harder, just as on most of the Garrard originals. All three have a slightly extended lip on the top side, to stop the motor from sagging. Please contact me if you instead want three identical bushings, as used on some Garrard models.

Varenr. 642 873 253

Visninger 60

Publiceret

AnmeldSælg lignende

Køb mere og spar på fragten

Samlet fragt

3 dage

Mere fra den samme kategori

Andre har også set på

Sammenlign slutpriser

Hvor meget er det værd?

Andre kan også lide

Lør. 28 sept. 15:00

Till Garrard Zero 100, SL-95, SL-86, mfl: Tre nytillverkade motorupphängningar

Pris

165 SEK

to00si

Gustavsberg, Sverige

5.0

to00si

Verificeret

Topsælger

511 anmeldelser

Læs anmeldelser