Beskrivelse

Oversat af

Operakällaren 50 År (1895-1945).

Utgiven i samband med 50-årsjubileet av att dåvarande innehavaren Bengt Carlsson år 1895 gjorde om Operakällaren till en verklig och fin lyxrestaurang. Nu låg det dukar på borden och väggarna var klädda med paneler; Stockholms damer var välkomna och man införde nymodigheten att servera kaffe.

Som Strindberg sa: ”Källaren dog och restauranten föddes”!

Förgylld metall 30 mm. Vikt 13,5 gram. Mycket bra skick!

OPERAKÄLLAREN
Operakällaren är en restauranganläggning, som ligger i Kungliga Operan på Karl XII:s torg vid Kungsträdgården i Stockholm, granne med Sankt Jacobs kyrka. Den ägs genom Nobis av Alessandro Catenacci.

Historia
Operakällaren öppnades 1787 i det operahus, Gustavianska operahuset, som Gustav III då lät uppföra. I många årtionden var matserveringen i den tämligen torftigt inredda salen endast ett bihang till dryckesvarorna. Gamla "Opris", som stället i vardagslag kallades, upplevde på 1830- till 1840-talen sin gyllene tid som stamhåll för aktörsstaten, andra konstnärer samt skriftställare och politiker. Om förmiddagarna inmundigades där särskilt "stenborgare" (ett slags kryddad spritdryck, som förtärdes med en skorpa som tilltugg och nedsköljdes med ett glas svagdricka).

Om aftnarna gick där livligt och gemytligt till, och nattliga dryckeslag med kvartettsång o. d. var rätt vanliga, tills förordningen om näringsställenas stängning vid midnatt utfärdades under Jakob Hamiltons överståthållarskap (1848-62).

Omkring slutet av 1870-talet förändrades Operakällaren av dåvarande innehavaren Bengt Carlsson till en verklig och fin restaurang. Nu låg det dukar på borden och väggarna var klädda med paneler; Stockholms damer var välkomna och man införde nymodigheten att servera kaffe. Som Strindberg sa: ”Källaren dog och restauranten föddes”.

Varenr. 645 619 853

Visninger 33

Publiceret

AnmeldSælg lignende

Mere fra samme butik

Andre har også set på

Sammenlign slutpriser

Hvor meget er det værd?

Andre kan også lide

Butik

Operakällaren 50 År (1895-1945)

Pris

75 SEK

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verificeret

Topsælger

6 191 anmeldelser

Læs anmeldelser