Beskrivelse

Oversat af

Ordenstecken. Innocenceorden (IO), grundat 1765.

Innocenceorden (IO) grundad 7 nov 1765 a livmedicus Anders Hedenberg och greve Berndt Otto Stackelber.

Ordenstecken av 1:a graden. Silver 35 mm. Vikt 13,7 gram.

Utförande: Fyrarmad åttauddig stjärna i silver. I mitten inom cirkel två förenade händer utstrräckta ur moln, "E C" med en femuddig stjärna mellan bokstäverna, och två dödskallar. Det hela omgivet av en krans av fladdrande lågor. Ordensstjärnan bäres i violett band.


INNOCENCE ORDEN
Grundades 7 nov 1765 av greven Berndt Otto Stackelberg och livmedicus Anders Hedenberg. De närmast följande efter grundarna var Nils von Rosenstein, statsrådet, friherre G. F. Åkerhjelm och överste-kammarherren, greve M Lewenhaupt.

Orden styrs av en Stormästare och har 7 grader:

1. Innocencegraden
2. Vänskapsgraden
3. Trohetsgraden
4. Diplomatgraden
5. Commendeursgraden
6. Hedersgraden
7. Ordens högsta grad (ämbetsgrad)

Ordens tecken och valspråk: Ordens tecken utföres genom att lägga högra handen på hjärtat följt av handklappning med tvenne långsamma och tvenne hastiga slag. Högra handen återföres sedan till hjärtat samtidigt som de närvarande högt uttalar Ordens Valspråk från 1935 "Påminnom oss det framfarna och betänkom det tillkommande".

Ordens insignier: Ordens främsta insignier är Ordensstjärnan. Den utgöres av en fyrarmad åttauddig stjärna i silver i vars mitt, inramat, finnes tvenne förenade händer med bokstäverna E C ovanför och tvenne dödskallar därunder. Det hela omgivet av en krans av fladdrande lågor. Ordensstjärnan bäres i band.

Orden har två mål:
- att bedriva välgörande verksamhet och utveckla medlemsnyttan samt
- att vid firandet av Ordens högtidsdag - Solenne Dag – samla sina medlemmar till Ordenskapitel med Stor Reception för att inom Ordensceremoniernas sirliga ram, hälsa nya medlemmar ”recipiender” välkomna i glädjens, förtrolighetens och vänskapens tecken samt därefter till Stor Ordensbal med festlig samvaro, dans och andra oskyldiga spectacles, för att de därur skall kunna hämta den sötma som ärlig vänskap och förtrolighet kan ge.

Orden utnyttjade till en början lokalerna i Piperska Muren, därefter i Westmanska huset vid Kungsbacken, hyrde sedan in sig i enskilda lägenheter, på 1840-talet i De la Croix salonger vid Brunkebergs torg men överflyttade till slut till Börsen.

Orden samlades länge varje år till högtidligt firande av stiftelsedagen. I början på 1900-talet beslöts emellertid i samråd med Stora Amaranther Orden, att de båda ordnarna skulle avhålla sina högtidssammankomster vartannat år och att Innocence Orden skulle hålla sina på udda årtal. Uppehåll i verksamheten gjordes under och närmast efter världskrigen. I övrigt har högtidssammankomster hållits kontinuerligt sedan orden stiftades.

Varenr. 644 027 511

Visninger 75

Publiceret

AnmeldSælg lignende

Køb mere og spar på fragten

Samlet fragt

3 dage

Mere fra samme butik

Andre har også set på

Sammenlign slutpriser

Hvor meget er det værd?

Andre kan også lide

Lør. 21 sept. 19:57

Ordenstecken. Innocenceorden (IO), grundat 1765

Førende bud

|

135 SEK

Slutter om

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verificeret

Topsælger

6 183 anmeldelser

Læs anmeldelser