Beskrivelse

Oversat af

Dahlberg, Elsie (1916-2005), skulptör. Heliga Birgitta och Mäster Matthias.

Konstmedalj av skulptör Elsie Dahlberg (1916-2005), porträtterande heliga Birgitta (Birgitta Birgersdotter) iklädd nunnedräkt och helgongloria och på frånsidan Birgitta samtalande med sin biktfader Mäster Matthias.

Modellerad av Elsie Dahlberg 1978, signerad "E, DAHLBERG" på frånsidan. Brons 40 mm. Vikt 44,1 gram. Mycket bra skick!

Mäster Mattias, var en av de första svenska retorikerna, den heliga Birgittas förste biktfader och Sveriges främsta medeltida teolog, avled på 1350-talet. Mathias betydelse för heliga Birgitta var att han entusiastiskt engagerade sig i hennes gärning. I en livligt förtjust prolog Stupor et mirabilia ställer sig Mathias bakom äktheten i heliga Birgittas uppenbarelser; prologen har fungerat som ett slags intyg för uppenbarelsens autenticitet.

HELIGA BIRGITTA (1303-1373)
Birgitta Birgersdotter, även känd som Heliga Birgitta, född omkring 1303 i Uppland, död 23 juli 1373 i Rom i Kyrkostaten, var en svensk katolsk författare, teolog samt ordens- och klostergrundare av Birgittinorden. Hon helgonförklarades och utgör tillsammans med Benedikt av Nursia, Edith Stein, Katarina av Siena, Kyrillos och Methodius Europas sex skyddshelgon enligt romersk-katolska kyrkan.

Hon var dotter till Upplands lagman Birger Persson till Finsta och Ingeborg Bengtsdotter, som tillhörde Bjälboättens lagmansgren. Både genom sina föräldrar och genom sin make Ulf Gudmarsson hade hon anknytning till det politiska ledarskiktet i det medeltida Sverige. Eftersom hennes morfars far var kusin till kung Magnus Ladulås, så var Birgitta släkt med den svenska kungafamiljen genom sin mor. Utanför Sverige var hon även känd som Furstinnan av Närke.

MÄSTER MATTHIAS
Magister Mathias, Mats Övidsson eller Mäster Mattias Ovidi, var en av de första svenska retorikerna, den heliga Birgittas förste biktfader och Sveriges främsta medeltida teolog, avled på 1350-talet.

Magister Mathias var en känd man med klassisk skolning; han studerade i Paris och blev magister i teologi och författande. Under sina ungdomsår skapade han verk inom poetik och retorik. Testa nucis, ”Nötskalet”, är ett av hans mest kända verk, en handbok i retorik som beklagligtvis är ofullständigt bevarad. Magister Mathias skrev även handböcker för predikanter; mest framstående är en gigantisk uppslagsbok till Bibeln. Tyvärr har även den största delen av detta verk gått förlorat. Utöver det skrev Magister Mathias en kommentar till Uppenbarelseboken samt boken Homo conditus som gav en översikt över den katolska trosläran i sin helhet. Ett urval ur denna gavs ut på svenska år 1986, '”Vägen till Jerusalem”.

Magister Mathias betydelse för heliga Birgitta har bedömts i olika grad, men det råder inga tvivel om att han entusiastiskt engagerade sig i hennes gärning. I en livligt förtjust prolog Stupor et mirabilia ställer sig Magister Mathias bakom äktheten i heliga Birgittas uppenbarelser; prologen har fungerat som ett slags intyg för uppenbarelsens autenticitet.

I Copia exemplorum visar Magister Mathias exempel på lärd retorik full av anaforer, parallellismer och antiteser. Han ägnar sig åt en avancerad retorik ägnad att imponera på en bildad och internationell publik. Här finner vi exempel ägnade att förklara och göra det abstrakta budskapet begripligt samtidigt som han belyser vikten av att underhålla åhörarna och väcka känslor så som skräck, avsky och medlidande. I Copia exemplorium påträffas tre metoder för att övertyga som var grundpelare i antikens talekonst: docere (lära, undervisa) delectare (roa, förnöja) movere (beröra).

ELSIE DAHLBERG (1916-2005)
Elsie Margareta Dahlberg-Sundberg, född 8 december 1916 i S:t Johannes församling i Stockholm, död 27 januari 2005 i Österåker-Östra Ryds församling,[1] var en svensk tecknare och skulptör.

Elsie Dahlberg-Sundberg utbildade sig 1938–1940 på Tekniska skolan i Stockholm och 1941–1946 på Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

Varenr. 645 288 049

Visninger 21

Publiceret

AnmeldSælg lignende

Køb mere og spar på fragten

Samlet fragt

3 dage

Mere fra samme butik

Andre har også set på

Sammenlign slutpriser

Hvor meget er det værd?

Andre kan også lide

Fre. 4 okt. 20:09

Dahlberg, Elsie (1916-2005), skulptör. Heliga Birgitta och Mäster Matthias

Udbudspris

|0 Bud

175 SEK

Slutter om

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verificeret

Topsælger

6 183 anmeldelser

Læs anmeldelser