Beskrivelse

Oversat af

Otroligt fin smidd ljusstake i järn
Svensk hantverkstradition
Enkel stilren och funktionell
Mått höjd ca 15-16 cm och 24•9 cm botten

Hans alster har exporterats till New York och Paris. Men det är genom smedjan på Gärdet som Bollnäsborna minns Helge ”Sme-Helge” Jonsson.
Helge Jonsson ärvde sitt yrke av sin far ”Sme-Petter” Jonsson. Fadern startade sin smedja i Freluga 1903. När Sme-Petters smedja brann ner 1917 flyttade han verksamheten till Bollnäs och förvärvade ett gammalt järnvägsmagasin som hade flyttats till Gärdet. Den blev både smedja och bostad.
Helge Jonsson växte i princip upp i sin fars smedja och redan som liten fick han smida till skruvar och nitar. Dagen efter han slutade folkskolan, 1933, började han på allvar att arbeta i smedjan och 1946 övertog han firman. Fadern arbetade dock sida vid sida med Sme-Helge fram till 1965.
Precis som sin far ägnade Helge Jonsson sitt liv åt smidandets konst. Sme-Helge var inte mycket för det högteknologiska, i hans smedja var det mankraft och hantverksskicklighet som gällde.
När huset på Gärdet revs 1986 var smedjan bland de äldsta i landet som fortfarande var i drift.
När smedjan lades ned övergick Sme-Helge till en ny nisch. I sitt hem på Hedgatan började han med finsmide och konsthantverk. Bland de mest eftertraktade verken finns ”Nattastaken”.
Helge Jonsson har smitt ljusbäraren i Bollnäs kyrka. Han har också medverkat till en museisamling med lokal konsthistoria och varit med på olika utställningar, bland annat på Liljevalchs i Stockholm och på Lifstorpet i Vallsta. 1996 fick han ta emot Bollnäs kommuns kulturpris.

Varenr. 645 406 591

Visninger 52

Publiceret

AnmeldSælg lignende

Køb mere og spar på fragten

Samlet fragt

3 dage

Andre har også set på

Sammenlign slutpriser

Hvor meget er det værd?

Andre kan også lide

Tirs. 22 okt. 09:04

Nattljusstake Sme-Helge i Bollnäs - fantastisk formgivning !

Pris

325 SEK

VackerVardag

Stockholm, Sverige

5.0

Verificeret

Topsælger

572 anmeldelser

Læs anmeldelser