Beskrivelse

Oversat af

Vikingablåklockan, Campanula rapunculoides, även kallad Rapunkelklocka eller Klättrande blåklocka, är känd i Sverige sedan vikingatiden då den odlats som köksväxt för dess knölformade ätliga rötters skull.

Vikingablåklockans naturliga utbredningsområde är från Centralasien till Ryssland, Centraleuropa, Baltikum och Skandinavien.

Blommar med blå klockformade blommor från juni till augusti.

Bildar ätliga stärkelserika rötter med en mild söt smak som kan ätas både råa och kokade; rötterna påminner lite om svartrotens läckra rötter! Hur rötterna ser ut visas på bild 3.

Traditionen från vikingatiden att odla Vikingablåklockan som köksväxt har dock i Sverige numer tyvärr nästan helt fallit i glömska.

Man sår gärna Vikingablåklockan på friland på hösten eller inomhus på våren med utplantering när det är frostfritt. Observera att fröna är ljusgroende så de ska bara sås direkt ovanpå den väl fuktade jorden och inte täckas. Om du planterar inomhus bör du täcka krukan med en tunn plastfolie och placera krukan under en växtlampa eller i ett ljust fönster. När de första bladen bildats kan plastfolien tas bort.

Vikingablåklockan vill ha väldränerad, gärna sandblandad jord, med tillräckligt djup och lagom fuktighet så de knöliga rötterna kan utvecklas.

Plantera gärna Vikingablåklocka i kökslandet för att återta vår rika och gamla vikingakultur, men kan också odlas för dess vackra blommors skull!

Annonsen omfattar 100 frön av det ätliga och vackra blåblommande Vikingablåklockan!

BETALNING TILL SVENSKT KONTO!

VÄXTER SKICKAR VI FRÅN SVERIGE NORMALT MÅNDAGAR - TISDAGAR NÄR VÄDRET SÅ TILLÅTER. VID TVEKSAMHET I SAMRÅD MED KÖPAREN!

VID LEVERANS UTANFÖR SVERIGE KAN EN EXTRA FRAKTKOSTNAD TILLKOMMA

23eysi7qc82ca

Varenr. 643 725 849

Visninger 32

Publiceret

AnmeldSælg lignende

Mere fra samme kategori

Andre har også set på

Sammenlign slutpriser

Hvor meget er det værd?

Andre kan også lide

Tors. 19 sept. 19:39

Vikingblåklocka - 100 frön !! SÅ NU!! -

Udbudspris

|0 Bud

22 SEK

Auktionen blev afsluttet uden budgivning

eaimp

Stockholm, Sverige

4.9

Verificeret

Topsælger

1 171 anmeldelser