Beskrivelse

Oversat af

1st planta 'Sweetleaf®': nuvarande höjd 30-50 cm

Trivialnamn: 'Sweetleaf®' Hallon, Sötblad, 'Sweetleaf®' Raspberry, Sugarleaf
Vetenskapligt namn:
Rubus chingii var. suavissimus
Familj: Rosaceae

Växthistoria & användning:

Sweetleaf® är en hallonart som härstammar från Kina, där den främst växer i de södra provinserna Guizhou, Guang Dong och Guangxi. Busken är hyfast okänd men börjar bli högt eftertraktad på grund av sin sötgivande förmåga och härdiga egenskaper.

Sweetleaf® kan beskrivas som ett mer härdigt alternativ till Stevia: då dess blad innehåller s k 'rubusosider' som ingår i samma glykosidgrupp som steviosider, samt då den är fullt vinterhärdig och t o m har ett kraftigt växtsätt.

De två glykosiderna steviosider och rubusosider är mycket jämförbara i deras kemiska struktur och har därför också en nära identisk sötgivande effekt. Den kemiska molekylen 'rubusosid' i sin rena form är cirka 200 gånger sötare än kommersiellt raffinerat socker från sockerbetor i sin rena form.

Även färska blad har enorm sötma. Om du tuggar på ett blad smakar det ganska neutralt "grönt" först, innan en utmärkande, bred, matt sötma tar över smaksinnet.

Sweetleaf® har ingen udda bismak, vilket stevia ofta kritiseras för.

För att använda Sweetleaf®: riv eller skär de färska nyskördade bladen i bitar och skålla dem sedan med uppkokat vatten. I processen frigörs de sötgivande ämnena från bladen och absorberas av vattnet. Mängden blad som används är enbart en smaksak. Vissa gillar det lite sötare (fler blad); andra gillar det inte riktigt så sött (färre blad). Dessutom kan du även gnugga bladen i handflatorna innan du skållar dem, så bladstrukturen bryts ned och sötningsämnena lättare kan fly från cellerna.

Bladen kan även användas som sötgivande i torkad form, pulveriserade eller genom att koka en sirap på dem.

Passar bra till att söta bl a téer och bakverk.

Rubus chingii var. suavissimus är en av fyra arter som används i Guangxi, Kina för att göra etnomedicinen tiancha (sött te).

Odling:

Sweetleaf® är en kraftigt växande och lövfällande buske. De snabbväxande skotten har enorm vigör med upprätt växtsätt och når en sluthöjd på cirka 250 cm. På grund av den markanta växtkraften är de färska skotten mycket toleranta för beskärning och växer snabbt ut igen.

De färska, gröna skotten är tungt beväpnade med taggar, men det är inte av största betydelse eftersom endast bladen är av intresse. Bladen har en slående, femflikig form.

Odlas bäst i en väldränerad jord i soligt till halvskuggigt läge. Generellt tolerant mot många olika jordar.

Egenskaper:

Årighet: Flerårig
Växtläge: sol - halvskugga
Höjd: 1,5-2,5 m
Växtzon: 1-4

Varenr. 644 209 429

Visninger 49

Publiceret

AnmeldSælg lignende

Køb mere og spar på fragten

Samlet fragt

3 dage

Mere fra den samme kategori

Andre har også set på

Sammenlign slutpriser

Hvor meget er det værd?

Andre kan også lide

Tors. 10 okt. 11:39

'Sweetleaf®' / Sötblad 30-50 cm (Rubus chingii var. suavissimus)

Pris

215 SEK

Tradgardsdags

Marieholm, Sverige

4.9

Tradgardsdags

Verificeret

Topsælger

303 anmeldelser

Læs anmeldelser