Beskrivning

1960-talet är en av de mest intressanta perioderna i den svenska filmhistorien. Harry Schein driver igenom skapandet av Svenska Filminstitutet och Sveriges första riktiga filmskola. Bo Widerberg kritiserar hårt den svenska filmen i debattboken "Visionen i svensk film" där han kallar Ingmar Bergman "vår andes dalahäst i världen" och den svenska filmen liknar han ". en exportvara fylld av ohöljd exotism". Inspirerade av framförallt franska nya vågen lämnar de nya svenska regissörerna filmstudion, tar med sig kameran på stan för att berätta historier om riktiga människor.
Studio S är stolta att presentera ett urval på sex filmer från tre av 1960-talets mest intressanta regissörer.

Kärlek 65 (1965)
En mycket personlig kärleksfilm av Bo Widerberg. Handlingen kretsar kring en filmregissör som lyckats, men som inte nått harmoni. Nu upplever han en annorlunda kärlek. Med Keve Hjelm, Inger Taube och Evabritt Strandberg. + Kortdokumentären Widerberg 65 (1965)

Heja Roland! (1966)
Bo Widerbergs enda komedi är en drift med reklambranschen där den unge författaren Roland tar anställning på en byrå där han får göra marknadsundersökningar med ungdomar. Med Thommy Berggren, Mona Malm och Ulf Palme.

Jakten (1965)
Mångsysslaren Gamlins iskalla drama om en grupp jägare på jakt efter en ung brottsling i de jämtländska fjällen belönades bland annat med en Silverbjörn i Berlin. DN:s Mauritz Edström skrev att den hörde till "det viktigaste som hänt svensk film efter Bergman". Med Halvar Björk och Lars Passgård.

Badarna (1968)
Gamlins frodiga berättelse handlar om kantstötta människor i en jämtländsk avfolkningsbygd, där ett fåtal osäkra arbetstillfällen finns kvar på sågen, järnhandeln och alkoholistanstalten. Med Ingrid Thulin, Halvar Björk, Gunilla Olsson och Björn Gustafson. + Yngve Gamlins naturparodier Sävdykaren (1958), Hjolbänningar (1961), The Flata monster (1962) och Allt är nära fastän långt ifrån (1963).

Myten (1966)
Särlingen Harry går på kollisionskurs med socialvårdare, poliser och spärrvakter vilket når sin kulmen när han knycker en blomma i Kungsan. Aftonbladet tyckte att Halldoff gjorde en "utbrytning från den svenska filmens konventioner lika övertygande som Widerberg". Med Per Myrberg, Evabritt Strandberg och Per Oscarsson.

Livet är stenkul (1967)
I Janne Halldoffs andra långfilm lockas en 25-årig ensamstående mamma med av kriminellt ungdomsgäng som super, pippar, slåss och stjäl bilar. Dagens nyheter skrev att det var ett "hålligång över de generationsklyftor som tonårsrevolutionen accentuerat". Med Inger Taube, Lars Hansson och Stig Törnblom. + Janne Halldoffs kortfilmer Håltimma (1965) och Nilsson (1965).

OBSERVERA DOCK ATT DET HÄFTE SOM OMNÄMNS PÅ KONVOLUTET SAKNAS O DÄRMED INTE INGÅR

Samfraktar gärna - Fraktat gärna med Schenker vid flera köp

Objektsnr 630628381

Visningar 55

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 19 maj 08:41

SVENSKA 1960-talshöjdare (1963-68) 6 filmer enligt nedan

Pris

139 kr

LjungCarlsson

Gränna , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

999 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

7 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?