Beskrivning

Tennsoldat Infanterist Värmlands fältjägare år 1807

  • Höjd: 9 cm
  • Vikt: 212 gram
  • Handmålad
  • Tillverkning Pennan & Svärdet
Om tennsoldaten:

Utrustningen
Soldatens huvudbeväpning är ett gevär m/1799 med bajonett. Jägarna var i regel utrustade med en räfflad studsare och en huggare. På de kompanier som sändes till Pommern fick 75 man av 100 ett gevär med bajonett i stället för studsare och huggare.
Uniformen är en utveckling av den år 1792 fastställda modellen. Mössmärket är ett igenkänningstecken för fältjägarna.
Soldaten bär två väskor. Den svarta innehöll ammunition. Skinnränseln innehöll ombytespersedlar, personliga tillhörigheter samt bröd för tre eller fyra dagar. Kopparkärlet är ett kombinerat kok- och vattenkärl, kallat "bullkruka".
Den stora svarta hattprydnaden är iögonfallande. Det är en plym gjord av tagel, kallad "tagelliggare". Plymen var möjligen inspirerad av förebilder från antiken.

Soldaten
Jägarna uppstod som resultatet av en ny infanteritaktik som utvecklades under senare delen av 1700-talet.
Traditionellt hade infanteriet ställt upp mot varandra i täta formeringar. De första jägarna opererade framför dessa täta formeringar. De besköt motståndaren i syfte att slå ut chefer samt skapa oordning i motståndarens led. Infanteriet delades snart upp i det tunga "linjeinfanteriet" och de lätta jägarna som stred i spridd gruppering.
Fältjägaren från 1807 deltog i Sveriges krig mot Napoleon som utkämpades i svenska Pommern. Fältjägarna förflyttades sedan till norska gränsen. År 1809 var de med i den västra arméns marsch mot Stockholm som slutade med avsättningen av Gustav IV Adolf i en oblodig statskupp.

Objektnr 632038500

Visningar 151

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 19 maj 21:10

Tennsoldat Infanterist Värmlands fältjägare år 1807

Såld för

351 kr
Annonsen är avslutad

Såld med prisförslag

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?