Beskrivning

Tillagt i objektsbeskrivningen 23 apr 17:09

*Kombinationen av de två färglagren ger en textur till ytan.

Tillagt i objektsbeskrivningen 23 apr 17:06

Några har hört av sig och frågat om färgskiftningarna beror på rost, så jag gör ett litet tillägg här. Hjälmen är inte rostig såvitt jag kan se. Utan färgen är lagd i två lager. Bottenfärgen är ljusare och ovanpå den ligger utstänkta klickar av en ngt mörkare sandbrun färg. Ev. är metallen målad med en rödaktig grundfärg under allt detta. Jag tycker det skymtar fram i en repa. Jag har massor av närbilder på färgen och hjälmen som visar detta tydligare, liksom färgreporna och fläcken som beskrivs i texten. Hör av er i Meddelanden här på Tradera så skickar jag bilderna!

En brodie helmet i sandfärgad ökankamouflage.

Stämplad med storlek 7 1/4, årtalet 1942 och War Departments pil inuti en vapensköld (se bilder). Även en tillverkare eller ort, men jag kan inte se vad det står. Stämplarna är små och sitter halvt dolda i inredningen. De är både svårfotade och svårlästa. Man jag lägger med de bilder jag lyckats komma åt att ta därinne.

De tre hålen för solskyddsduk finns längs bakkanten.

Hjälmen är komplett i alla detaljer men har en del skavanker, läs beskrivningen noga.
Hjälmen är i fint skick i metallen och på utsidan. Färgen är bevarad och endast små repor finns här och där, oftast runt kanten. Däremot finns ett par fläckar och några streck i andra färger (se bilder). Som om hjälmen tappats mot nåt som färgat av sig. Inga bucklor eller deformeringar i själva metallen.

Men inredningen är tyvärr i ganska blandat skick. Hakremmens tyg är het och fint, och fjädringen i remmen är spänstig och fungerar. Även vadderingen i toppen på klockan och skruvinfästningen är i fint skick.
Även snöret för storleksjustering i inredningen sitter på plats.

Men inredningens galondelar är torra och har deformerats (se bilder). Den har en legat så den har börjat bukta in längs ena sidan, jag hoppas detta framgår på bilderna. Också lite dammig insida. Jag vet inte om den går att forma rätt igen, det får nästa ägare pröva. Om jag känner försiktigt känns det som om det skulle gå att böja den försiktigt tillbaka. Men samtidigt känns galonen så torr att jag inte vet hur mycket man vågar röra den.
Det gör att den här hjälmen i sitt nuvarande skick är en fin display-hjälm, och ett bra samtalsföremål på utställningsminglet eller eftermiddagsteet. Men den är svår att sätta på huvudet pga inbuktningen i inredningen.

Det medföljer även ett grovmaskigt kammo-nät, som dock kommer oanvänt direkt från ett brittiskt mobförråd och inte har med just den här hjälmens historia att göra.

Objektsnr 630347911

Visningar 672

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 25 apr 23:17

ÖKENHJÄLM NORDAFRIKA 1942, ENGELSK / BRITTISK BRODIE HELMET ÖKENKAMOUFLAGE

Slutpris

|

2 002 kr

Auktionen är avslutad

babybula vann auktionen

Hakteg

Bålsta, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

532 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?