Beskrivning

Yambönan (Yam Bean) är en urgammal mexikansk rotfrukt vars knölar kallas Jícama - det betyder "något gott" på det indianspråkiga Nahuatl. Plantan bildar stora, runda knölar med vit, knaprig fruktkött som liknar rädisa och förblir krispig under tillagningen.

Smaken är ganska söt och påminner om äpple och nashi. Rötterna kan användas som vattenkastanjen som är populär i det asiatiska köket men måste skalas mycket noggrant innan konsumtion. Skalet är oätligt. Traditionellt skärs rotknölen också ofta i stavar och äts som mellanmål med lite citronsaft och chilipulver.

Även om yambönan är en baljväxt, är växtens baljor och bönor giftiga och definitivt inte lämpliga för konsumtion. Istället mals de ner och används som ett biologiskt insektsmedel.

Frön, innehåll: 4 Yam bönor
Livscykel: Årlig Perennial
Eventuell höjd: 1-3 m
Blomningsmånader: juli augusti
Blomfärg: Vit
Specialegenskaper: Öppenpollinerad
Art: Fabaceae
Rotsystem: Pålrot
Sådjup: c:a. 2 cm
Groningstid: 1-4 veckor
Groningstemperatur: 18-24°C
Planteringsavstånd: 30 cm
Radavstånd: 30 cm
Solljus: SkuggaFull sol
Som alla bönor är även den här en ranka. Förkultur: Ca. 4 veckor innan eventuell utplantering. Innan, blötlägg fröna av Pachyrhizus erosus i vatten över natten. Efter den sista frosten, plantera ut dem i ett växthus eller trädgård på skyddad plats - det går också odla om du inte har en trädgård (t.ex. en inglasad balkong i stor kruka - 10-12 liter för bästa resultat).

För större knölar, ta bort blommorna i tid. Rötterna skördas innan höstens första frost. De kan ätas råa eller kokta. Alla andra växtdelar är giftiga!

Betalning inom 3 dagar och samfrakt inom samma tidsperiod.

Objektnr 632134379

Visningar 75

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tis 7 maj 12:37

Yamböna (Yam Bean) - Jicama - Mexican turnip (Pachyrhizus erosus) - 4 frön

Slutpris

|

15 kr

Auktionen är avslutad

queretaro vann auktionen

MYHRE100

TIBRO, Sverige

5.0

MYHRE100

Verifierad

Toppsäljare

4 925 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?